Zdravlje

PANDEMIJA JE POČELA MNOGO RANIJE?! Tvrdnje italijanske ljekarke o korona virusu TRESU SVIJET

Sedamnaestog novembra prošlo je tačno godinu dana od prvog slučaja infekcije korona virusom.

Sedamnaesti novembar jeste zvanična informacija o prvoj registrovanoj infekciji, ali lekarka iz Italije, Gabrijela Sozi, sa svojim timom naučnika iz Milana sa Nacionalnog instituta za kancer, objavila je prošle nedelje tvrdnje koje tresu svet. Njihov rad, objavljen u časopisu Tumori Journal izazvao je veliko interesovanje, a naučnici tvrde da ovo saznanje iz temelja preoblikuje sve što se zna o virusu.

Naučnici su, naime, testirali uzorke krvi pacijenata sa tumorom pluća i u njima našli antitela specifična samo za Sars-CoV-2, virus koji izaziva Kovid 19. U čemu je otkrovenje? U tome što ti uzorci datiraju od septembra 2019. godine!

Ovo dalje upućuje na indicije da je u Italiji virus prisutan mnogo pre nego što je detektovan u Vuhanu, što je zvanično bilo krajem decembra.

Međutim, studija koju je uradio Oksford kaže da na osnovu njihovih istraživanja može da se zaključi da je virus nastao negde van Vuhana. Francuski naučnici sa Pasterovog Instituta kažu da se soj virusa u Francuskoj koji su oni proučili razlikuje od soja virusa u Kini.

U Španiji, Italiji i Brazilu naučnici su našli gene korona virusa u uzorcima iz kanalizacije uzetim mesecima pre zvaničnog početka pandemije. Međutim, ništa od ovih dokaza nije bilo dovoljno jako da se pobije teorija da virus potiče iz Vuhana.

Gabrijela Sozi je sa svojim timom ispitala uzorke krvi od skoro 1.000 pacijenata sa tumorom pluća. Uzorci su uzeti drugim povodom prošle godine. Kako krv ne sadrži virus, ali sadrži antitela ukoliko je virus bio prisutan, otkriće ovih naučnika potreslo je celu naučnu zajednicu. Uz to, kako postoji i kontroverza oko tačnosti testova za antitela, Sozi je izabrala specijalizovane testove kojima je tačnost preko 96 odsto.

– Više od 100 pacijenata, dakle više od 10 odsto njih, imalo je antitela na korona virus – kaže Sozi, dodajući da, prema ovim informacijama, od prve nedelje septembra pa do kraja februara, u svakoj od 13 italijanskih regija bio je bar po jedan čovek inficiran novim korona virusom. Naravno, najviše antitela pokazalo se kod pacijenata iz Lombardije. Takođe, Sozi tvrdi da je većina ovih pacijenata bila asimptomatska.

– Od novembra su pojedini lekari u Italiji prijavljivali neuobičajeno veliki broj respiratornih bolesti kod starijih i kod hroničnih bolesnika, ali sve je to otpisano kao grip – tvrdi Gabrijela Sozi, prenosi Kurir


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh