Zdravlje

Šta vam jezik govori o zdravlju: Ako je blijed i bezbojan, možda biste trebali posjetiti doktora

Zdrav jezik obično je svijetloroze boje, vlažan i pomalo blistav. Ako imate blijedi, bezbojni jezik, moguće imate problema s prokrvljenošću, što ukazuje na probleme s pojedinim organima

Ako ste ikad imali susret s doktorom tradicionalne kineske medicine, velika je vjerovatnosća da je od vas zatražio da mu pokažete jezik. To je uobičajena praksa u drevnoj iscjeliteljskoj filozofiji.

– Imamo čitave časove posvećene dijagnostici iz jezika – kaže certificirana akupunkturistica Paige Bourassa, jer jezik puno govori o zdravlju. Zdrav jezik obično je svijetloroze boje, vlažan i pomalo blistav. Ako imate blijedi, bezbojni jezik, moguće je da imate problema s cirkulacijom i prokrvljenošću, kaže

Evo kako pogled u jezik govori o vašem zdravlju:

Prvo, kako jezik možemo povezati sa zdravljem?

Kao što je već rečeno, čitanje zdravlja iz jezika u tradicionalnoj medicini datira vijekovima unazad. Iako zapadnjačka medicina nije u potpunosti prihvatila taj koncept, postoji nekoliko recenziranih studija koje podupiru učinkovitost te metode.

Iz perspektive tradicionalne kineske medicine, posmatraju se oblik, tekstura, obloga i boja jezika. Jezik je jedini mišić koji možete vidjeti bez kože na tijelu. To otkriva indikaciju o razinama chia, odnosno životne energije i stanja organizma, objašnjava Bourassa. Tačnije, postoji cijela jezična karta prema kojoj ga možete raščlaniti, a svaka regija povezana je s različitim dijelom tijela.

– Postoje područja za jetru, srce, želudac, slezenu, bubrege – možete vidjeti sve te različite dijelove i iščitati njihovo stanje prema boji jezika na tom dijelu – kaže, prenosi “Fokus“.

Kako na njega utječe cirkulacija?

– Ako je vaš jezik svijetlo ružičaste boje, vlažan i malo blistav, to je dobro prokrvljeni jezik. Bljedilo jezika ide pod ruku s lošim protokom krvi i nedostatcima u krvi, pa će takav jezik biti malo bljeđi. Ponekad može poprimiti i sivkastu nijansu, kaže Bourassa. Baš kao što biste pomislili da neko nema dobru cirkulaciju ako je blijed u licu, ista je stvar i s jezikom.

– Treba znati da se to razlikuje od ljubičastog ili tamno obojenog jezika, što u tradicionalnoj kineskoj medicini ukazuje ​​na poremećaje cirkulacije, poput reumatoidnog artritisa. Naravno, ne možemo s potpunim uvjerenjem reći da ako imate blijedi jezik, imate loš protok krvi. Ali, ako primijetite i neke druge simptome – na primjer ako nemate energije, ili imate hladne ruke i noge – promjena boje jezika može signalizirati problem. Sljedeći bi korak trebalo biti savjetovanje sa stručnjakom koji će vam pomoći riješiti problem.

Zapamtite: Čitanje jezika je znak, a ne rješenje, odnosno to je prvi korak prema prepoznavanju neravnoteže u vašem tijelu, nakon čega se obavezno treba javiti doktoru da se utvrdi problem i odredi kako ga riješiti. Oni koji vjeruju u tradicionalnu medicinu, uz savjet konvencionalne medicine, mogu provjeriti postoji li mogućnost da si pomognu akupunkturom, vježbanjem ili promjenom načina prehrane, piše portal MindBodyGreen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh