Zdravlje

Izračunajte sami: Evo koliki je vaš rizik od zaraze koronavirusom, nekoliko je faktora u pitanju…

Razumijevanje osobnog rizika važno je jer nam može pružiti dodatne informacije koje nam mogu pomoći da odlučimo kako ćemo se ponašati u svakodnevnom životu tijekom pandemije

Koronavirus - Zena.blic.rs

Svi želimo znati koliki je zaista rizik od zaraze koronavirusom, kako za nas, tako i za naše najmilije. Uz pomoć najnovijih alata za procjenu rizika sada možete dobiti odgovor na to pitanje – prenosi N1.

Što utječe na rizik?

Znamo da covid-19 ne utječe na sve jednako. Iako se svatko od nas može zaraziti, kod nekih je vjerojatnost od zaraze veća, a neki će trebati liječničku pomoć dok drugi neće imati nikakve simptome.

Iako izgleda postoji znatan broj čimbenika koje treba uzeti u obzir, ovo su neki od ključnih na koje trebate obratiti pažnju kada procjenjujete koji je rizik da se zarazite koronavirusom:

vaš posao
živite li s drugim ljudima i koliko je osoba u kućanstvu
Ako se zarazite koronavirusom, koliko će se ozbiljna bolest razviti kod vas i kakav će ishod biti ovisi o sljedećim faktorima:

dob je glavni čimbenik
etničko podrijetlo
spol
neko postojeće zdravstveno oboljenje (srčani problemi, moždani udar, demencija, dijabetes, pretilost, visok krvni tlak)

Na ove čimbenike ne treba gledati odvojene, upravo njihova kombinacija utječe na to kakav će ishod bolesti biti u vašem slučaju.

Zašto je važna razina rizika?

Razumijevanje osobnog rizika važno je jer nam može pružiti dodatne informacije koje nam mogu pomoći da odlučimo kako ćemo se ponašati u svakodnevnom životu tijekom pandemije. Trebamo se pridržavati službenih zdravstvenih smjernica, ali ako je kod vas ili nekog o kome brinete rizik od zaraze povećan, možda ćete htjeti promijeniti neke navike.

To podrazumijeva da se fizički distancirate ili primjerice da se družite s manjim brojem ljudi, idete u kupovinu kada je manja gužva ili radite od doma.

Koji su alati dostupni za procjenu rizika?

Kako bi počeli procjenjivati rizik od zaraze, istraživači su surađivali na prikupljanju širokog spektra zdravstvenih podataka. Gledajući velik broj ljudi s različitim karakteristikama, istraživači mogu procijeniti kako različite kombinacije čimbenika mogu odrediti koji je rizik od zaraze koronavirusom kod neke osobe.

Objavljeno je nekoliko alata za procjenu rizika koji se mogu koristiti za procjenu rizika, a koji pomažu i procijeniti hoće li osoba imati blage simptome, hoće li trebati hospitalizaciju ili u najgorem slučaju – može li doći do smrtnog ishoda.

Ako planirate koristiti neki od ovih alata za procjenu rizika, to je najbolje učiniti sa svojim liječnikom koji je upoznat s vašim zdravstvenim stanjem i koji može temeljito protumačiti rezultate.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh