Zdravlje

Boli vas glava kod svake promjene vremena? Jedva ustajete iz postelje? Evo sta trebate uraditi

Meteoropatija nije u klasičnom smislu dijagnoza ni bolest, no obuhvaća jedan skup simptoma koji se javljaju pri promjeni vremena. Uglavnom se javlja dan do dva prije promjene vremena i isto toliko traje, odnosno do onog trenutka kada se organizam adaptira na promjenu vremena.

Mozak - Blogspot.com

Klimatski faktori se ne mijenjaju u jednom trenutku nego postoji niz čimbenika na koji naš organizam reagira kako fizički, tako i psihički. Porast ljudi koji imaju problem meteoropatije prisutan je u cijelom svijetu. S jedne strane, to je zbog načina života koji podrazumijeva dug boravak u zatvorenom prostoru, a s druge strane zbog globalnog zagrijavanja, povećanja ozonskih rupa i samim time intenzivnijih i naglijih promjena vremenskih prilika. Suvremen čovjek nije se uspio adaptirati na tu brzinu promjene.

Stručnjaci savjetuju meteoropatima da, kada znaju da će doći do promjene vremena, provedu što više vremena napolju. To je najdjelotvornije i ljeti i zimi, zato što se organizam postupno adaptira na promjene, tj. daje mu se više vremena. Uz šetnju ili fizičku aktivnost, važan je i kvalitetan san, redovna prehrana i dobar unos tekućine jer može utjecati na težinu simptoma.

Kronične bolesti ili migrene od djetinjstva predstavljaju predispoziciju za meteoropatiju. I pacijenti s mentalnim smetnjama su predisponirani za meteoropatske simptome i to pogotovo oni s poremećajem raspoloženja i anksioznim poremećajima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh