Zdravlje

Ispitivanja naučnika potvrdila: Ova sredstva za higijenu usta ubijaju koronavirus – Na spisku čak i dječiji preparat

Naučnici su testirali njihovu sposobnost inaktivacije.

Vodice za ispiranje usta i nosa - Espreso.rs

Vodice za ispiranje usta i nosa, čak dječiji šamponi vrlo efikasno uništavaju koronavirus u laboratorijskim uslovima, pokazalo je novo istraživanje.

Autori studije predstavljene u časopisu Journal of Medical Virology nadaju se da bi njihovi nalazi mogli pomoći u usporavanju širenja covida-19, posebno u razdoblju dok se čekaju efikasne vakcine i lijekovi.

U svom istraživanju tim sa univerziteta Penn State University u SAD-u testirao je djelovanje uobičajenih sredstava za ispiranje nosa i usta koja se mogu dobiti bez recepta.

Naučnici su testirali njihovu sposobnost inaktivacije visokih koncentracija HCoV na kulturama tkiva ljudskih jetara s kontaktnim vremenima od 30 s, 1 min i 2 min.

Otopina dječjeg šampona za ispiranje nosa od 1% inaktivirala je HCoV više od 99,9% s vremenom kontakta od 2 minute. Nekoliko proizvoda za ispiranje usta i grgljanje bez recepta, uključujući Listerin i proizvode slične njemu, inaktiviralo je virus s učinkom većim od 99,9%, čak i s vremenom kontakta od samo 30 sekundi“, pišu u svojem radu autori, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh