Zdravlje

Suplementi u doba gripa – da ili ne?

Često se provlači pitanje da li u sezoni gripa treba unositi suplemente u vidu vitamina i minerala iako imamo dobru ishranu.

Vitamini - Jutarnji.hr

Odgovor na ovo pitanje je malo kompleksniji, ali u najvećem broju slučajeva, u sezoni gripa (i korona virusa) ne bi bilo loše unositi dodatnu dozu vitamina i minerala. Naravno kontrolisanu dozu, ni u čemu ne treba preterivati.⁣

Koliko god da se trudimo i biramo kakvo voće i povrće kupujemo i na kakvim mestima, nikada ne možemo biti sigurni da je sve tako kako su nam rekli prodavci.

Zbog promena u uzgoju voća i povrća i globalnog zagrevanja u samim plodovima je smanjena količina vitamina, što ne znači da ih nećemo koristiti. Ipak to je oblik u kome se vitamini najbolje resorbuju koliko god da ih možda ima manje.

Dok ima svežeg voća i povrća to treba iskoristiti, a u drugim periodima i u određenim stanjima (trudnoća, bolesti…) dodatno ćemo unositi vitamine i minerale kroz suplemente.⁣

Ono što znamo je da postoje određeni minerali i vitamini do kojih je sve teže doći prirodnim putem i da većina svetske populacije zahteva veći unos, prenosi danas.

To su cink, kalcijum, magnezijum, omega-3 masne kiseline, vitamini B, C, A, E i D, tako da da ove vitamine i minerale možete dodatno unositi kada je sezona gripa, ali, opet ponavljam, nema potrebe preterivati.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

https://www.instagram.com/p/CGmp1pHJP03/?utm_source=ig_embed


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh