Zdravlje

Nedostatak magnezijuma žestoko utiče na psihu: Kako da ga prepoznate i nadoknadite! (RECEPT)

Patićete od nesanice, teško ćete zaspati, najmanje stvari će vas iritirati i bićete vrlo osjetljivi na sve vrste zvukova, a nećete moći da objasnite zašto se osjećate tako nemirno i depresivno

Magnezijum - Lijekizprirode.com

1. Pijete li redovito gazirana pića?

Većina napitaka tamne boje sadrži fosfate, koji se vežu s magnezijem unutar probavnog trakta što ga čini nedostupnim tijelu. Dakle, čak i ako jedete uravnoteženu prehranu, ako uz svoj obrok konzumirate gazirana pića, jednostavno ispirete magnezij iz vašeg sustava.

2. Jedete li redovito kolače, kekse, bombone i druge slatke namirnice?

Rafinirani šećer nije samo proizvod koji uopće ne sadrži magnezij već i uzrokuje izlučivanje magnezija kroz bubrege. Nadalje, namirnice kao što su slatkiši zapravo troše više hranjivih tvari tijekom procesa probavljanja nego što ih osiguravaju. Budući da sva hrana zahtijeva određenu razinu vitamina i minerala kako bi se uopće potaknuo proces probave, važno je odabrati hranu koja “vraća” vitalne nutrijente i ostavlja ih u suvišku unutar organizma.

3. Jeste li često pod stresom, ili ste nedavno prošli opsežan medicinski zahvat?

Stres može biti uzrok nedostatka magnezija, a nedostatak magnezija može pojačati našu reakciju na stres, pogoršavajući problem. Studije su pokazale kako su adrenalin i kortizol, nusproizvodi bori-se-ili-bježi reakcije, zapravo povezani sa smanjenim razinama magnezija.

Budući da stresne situacije od tijela zahtijevaju veću uporabu magnezija, svi takvi uvjeti mogu dovesti do njegovog nedostatka, uključujući psihološke i fizičke oblike stresa kao što su kirurški zahvat ili kronična bolest.4. Pijete li svakodnevno kavu, čaj ili druge kofeinske napitke?

Razina magnezija u tijelu u velikoj se mjeri kontrolira putem bubrega, koji filtriraju i luče višak magnezija i drugih minerala. No, kofein potiče bubrege na izlučivanje magnezija bez obzira na stanje u organizmu. Redovito konzumiranje napitaka poput kave, čaja i drugih kofeinskih napitaka povećava rizik od manjka magnezija.

5. Uzimate li lijekove za srce, lijekove protiv astme, kontracepcijske pilule ili hormonske nadomjestke?

Pokazalo se da diuretski učinak pojedinih lijekova smanjuje razinu magnezija u tijelu povećanim izlučivanjem magnezija putem bubrega.

6. Pijete li više od sedam alkoholnih pića na tjedan?

Učinak alkohola na razinu magnezija sličan je učinku diuretika – snižava razinu magnezija njegovim izlučivanjem putem bubrega, zbog čega istraživanja pokazuju klinički nedostatak magnezija u 30 % alkoholičara. Povećani unos alkohola također pridonosi smanjenoj učinkovitosti probavnog sustava, kao i nedostatku vitamina D, što može pridonijeti niskoj razini magnezija.

7. Uzimate li kalcij bez dodatka magnezija?

Tijelo ima tendenciju zadržati kalcij u slučaju manjka magnezija – niske količine magnezija povezane s visokim unosom kalcija u tom bi trenutku mogle uzrokovati abnormalni porast razine kalcija unutar stanica, uključujući stanice srca i krvnih žila, što dovodi do povećanog rizika od arterijske kalcifikacije. S obzirom na osjetljivu ravnotežu između kalcija i magnezija u stanicama, nekoliko istraživača preporučuje 1:1 omjer kalcija i magnezija za zdravlje kostiju i smanjen rizik od bolesti.

8. Imate li poteškoća sa spavanjem?

Problemi sa spavanjem, kao i anksioznost ili razdoblja hiperaktivnosti, mogu biti neurološki znakovi nedostatka magnezija. Magnezij je potreban za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a niske razine magnezija mogu biti povezane s promjenama osobnosti i ponekad s depresijom.

9. Patite li od grčeva u mišićima, tikova ili trzaja oka?

Neuromuskularni simptomi poput ovih ubrajaju se među klasične znakove potencijalnog deficita magnezija. Bez magnezija, mišići bi bili u stalnom stanju kontrakcije. Magnezij je potreban za opuštanja mišića dok kalcij, s druge strane, signalizira mišićima kako je vrijeme za pokret. Magnezij i kalcij zapravo su dvije strane fiziološkog novčića – djeluju različito, ali funkcioniraju kao tim.

10. Jeste li stariji od 55 godina?

Starije osobe posebno su osjetljive na manjak magnezija – starenje, stres i bolesti pridonose povećanju potreba za magnezijem, no većina starijih osoba zapravo dobiva manje magnezija putem hrane nego kada su bili mlađi,piše Naturala

Metabolizam magnezija postaje manje učinkovit kako starimo, jer promjene u probavnom traktu i bubrezima uzrokuju slabiju apsorpciju i zadržavanje magnezija. Ako ste stariji od 55 godina i usto pokazujete simptome povezane s niskim udjelom magnezija, rizici od iznenadne hipomagneziemije (nedostatka magnezija) znatno se povećavaju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh