Zdravlje

Ovako pošast počinje: Simptomi korone se najčešće javljaju ovim redosljedom

Istraživanje sa Univerziteta Južne Kalifornije uspjelo je utvrditi da simptomi COVID-19 često započinju određenim redosljedom.

Gripa - Facebook

Ovo otkriće može pomoći zaraženima da se izoluju i na vrijeme počnu liječiti.

Simptomi poput temperature i kašlja slični su kod brojnih bolesti, uključujući sezonsku gripu. Kako se još uvijek borimo s epidemijom, a sezona gripe je pred vratima, važnije je nego ikad da znamo prepoznati od čega zapravo bolujemo, prenosi “Net“.

“Ovo je posebno važno, znati kada se preklapaju ciklusi bolesti poput gripe, koja se javlja u isto vrijeme dok traje epidemija COVID-19 – kazao je Peter Kuhn, jedan od autora studije i profesor medicine.

Kako bi predvidjeli redosljed simptoma, istraživači su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija kod više od 55.000 oboljelih od COVID u Kini. Također su pogledali skup podataka prikupljen na gotovo 1.100 slučajeva koje je, između decembra i januara, prikupila stručna grupa za medicinsko liječenje korone u Kini.

“Redosled simptoma je važan. Znanje da svaka bolest napreduje različito znači da ljekari mogu prije utvrditi ima li neko COVID-19 ili neku drugu bolest, što ljekarima pomaže da donesu bolje odluke”, izjavio je Joseph Larsen, vodeći autor studije.

Redosljed simptoma kod COVID-19:

  • temperatura
  • kašalj i bolovi u mišićima
  • mučnina i povraćanje
  • proljev

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh