Zdravlje

Može da izazove rak jednjaka- Ukoliko kafu piješ na ovaj način, ozbiljno ugrožavaš zdravlje

Pored brojnih pozitivnih strana konzumiranja kafe, postoje i situacije u kojima je pametnije preskočiti ovu piće.

Kafa - Instagram

Ukoliko se osjećate uznemireno, još jedna šolja kafe nije dobra ideja!

Kofein stimuliše nervni sistem jer podstiče lučenje kortizola, koji je poznat još kao hormon stresa, zbog čega kafa može pojačati osjećaj anksioznosti i izazvati probleme sa spavanjem. Anksioznim osobama se uglavnom preporučuje da smanje unos kofeina i da posljednju kaficu popiju bar šest sati prije odlaska na spavanje.

Čim otvorite oči
Vjerovali ili ne, hormoni stresa su na visokom nivou kad se probudimo, zbog čega doživljavamo prirodan nalet energije i kafa neće značajno uticati na nju!

Eksperti vjeruju da je idealno vrijeme za prvu kafu između 10 i 12 sati, odnosno u doba kada nivo kortizola u organizmu počinje da se spušta.

Ljubiteljima kafe, naročito pušačima, ništa nije “slađe” od onih prvih nekoliko srktaja, dok je njihov omiljeni napitak još vreo.

To, međutim, nije pametno — Svjetska zdravstvena organizacija ističe da konzumiranje pića čija temperatura iznosi više od 65 stepeni povećava rizik za nastanak raka jednjaka. Ako vam se baš žuri, sipajte malo hladnog mlijeka i tako ćete brzo spustiti temperaturu i uživati u kafi bezbrižno, prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh