Zdravlje

AKO IMATE OVO NA OKU HITNO KOD LJEKARA! Jedna promjena ukazuje na iznenadnu smrt!

Pregled oka može da ukaže na ozbiljna oboljenja srca i mozga, a evo koji simptom na oku može da bude znak za srčani udar.

Simptomi koji ukazuju na srčani udar su uglavnom bol u grudima, slabost, umor, otežano obavljanje osnovnih funkcija, mučnina i visok krvni pritisak. Međutim, malo ko zna da zamagljeni vid može da ukazuje na infarkt. Ako iznenada ne možete jasno da vidite na jedno ili na oba oka, to može da znači da imate rizik od srčanog udara.

Ukoliko se zamagljen vid javlja u kombinaciji sa simptomima poput paralize jedne strane tijela, otežanog razumijevanja šta vam neko govori, zbunjenost i gubitak ravnoteže, odmah pozovite hitnu pomoć. Stručnjaci ističu da srčani udar može da se javi u svakom životnom dobu, ali ukazuju da su najugroženije osobe sa povećanim nivoom holesterola u krvi i visokim krvnim pritiskom.

Istraživanja dokazuju da ljudi odlaze kod očnog ljekara uglavnom da bi kontrolisali dioptriju, ali ne znaju da se baš pregledom oka mogu otkriti opasne bolesti.

Teška oboljenja poput kancera često ne daju jasne simptome, naročito na začetku, ali pregledom oka mogu se ustanoviti različite promjene u tijelu. Stručnjaci ističu da je neophodno da najmanje na svake dvije godine odete kod oftamologa. Dijabetes može da dovede do slijepila i ako se ne liječi može biti smrtonosan, a očni ljekar ga uglavnom prepoznaje po izraženim krvnim sudovima u centralnom dijelu mrežnjače.

Posmatranjem promjena na zjenici i boje očnog nerva očni ljekar može da prepozna znakove koji ukazuju da se u mozgu razvija tumor, a ukoliko se promjene primjete odmah se daje uput za neurologa. Takođe, doktor može da primjeti bijeli krug oko rožnjače koji ukazuje na visok holesterol i kardiovaskularna oboljenja. Posmatranjem očnog nerva može da se otkrile multipla skleroza, a popucali krvni sudovi u predjelu iza oka ukazuju na visok krvni pritisak.

U kombinaciji sa simptomima poput paralize jedne strane tijela, otežanog razumijevanja šta vam neko govori, zbunjenost i gubitak ravnoteže, odmah pozovite hitnu pomoć. Stručnjaci ističu da srčani udar može da se javi u svakom životnom dobu, ali ukazuju da su najugroženije osobe sa povećanim nivoom holesterola u krvi i visokim krvnim pritiskom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh