Zdravlje

IMATE LI CRVENE TAČKICE NA NOGAMA? ŽENE, OBRATITE PAŽNJU, UPRAVO OBJAVLJENO: Kada čujete 4. razlog, sve će vam biti jasno

Mnogi se ljudi bore s miteserima i proširenim porama, ne samo u svojoj T-zoni, već i na nogama.

Ovo uobičajeno stanje nazivamo nogama jagode zbog crvenkaste kože i malih tamnih mrlja koje nalikuju sjemenkama jagode.

Ta mjesta su folikuli dlake ili proširene pore koje sadrže mješavinu ulja, bakterija i mrtve kože. Kad se to nakon brijanja izloži, zrak dolazi u kontakt s uljem, a ono oksidira i postaje tamno.

Noge jagoda obično ne svrbe i nisu bolne, ali zasigurno mogu izazvati neugodu kod osobe

Brijanje

Iako se “noge jagode” smatraju genetskim stanjem i najčešće se javljaju kod onih s gustom tjelesnom dlakom, brijanje je jedan od glavnih razloga ovog dosadnog stanja. Ako se brijete starim brijačem ili bez kreme za brijanje, opekline britvom mogu rezultirati nadraženom kožom. Kao odgovor na iritaciju, koža oko folikula dlake potamni i na nogama se pojave crne točkice.

Folikulitis

Folikulitis obično uzrokuje Staphylococcus aureus ali ponekad i Pseudomonas aeruginosa (folikulitis kupača u toplom bazenu) ili drugi uzročnici. Folikulitis toplog bazena nastaje zbog neodgovarajuće obrade vode klorom ili bromom.

Znakovi folikulitisa su površinska pustula ili upalni čvor oko dlačnog folikula. Simptomi su blaga bol i nadražaj. Inficirane dlake lako ispadaju ili se odstranjuju, a razvijaju se nove papule. Urastanje čvrstih dlaka u kožu može uzrokovati kronični slabi nadražaj ili upalu koja može oponašati infektivni folikulitis (pseudofolliculitis barbae – vidi str. 1008).

Suha koža

Iako pretjerano suha koža ne uzrokuje potamljivanje pora, čini vas ranjivijima na stvaranje opeklina i iritacija na britvi. Suhoća kože takođe čini tamnije mrlje slične sjemenkama vidljivijima. Izgled noga jagoda lakše se razvija kada vašoj koži nedostaje vlage.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris je uobičajeno stanje kože koje stvara izgled suvih mrlja i sitnih kvrga, obično na nadlakticama, bedrima, obrazima ili zadnjici. Uzrok je nakupljanje keratina i tvori čep koji blokira otvaranje folikula dlake, što može rezultirati kožom nalik jagodi. Keratosis pilaris pojavljuje se kada je koža previše suha, a češća je kod onih koji žive u klimi s niskom vlagom ili koji često plivaju u bazenima koji sadrže puno hemikalija.

Brijanje na pravi način

Prije brijanja namočite kožu i kosu da omekšaju i nanesite kremu ili gel za brijanje. Ne zaboravite isprati nakon svakog prevlačenja britvom i pobrinite se da redovito mijenjate oštricu kako biste smanjili iritaciju. Brijte se u smjeru u kojem raste kosa kako biste spriječili neravnine i opekline koje mogu dovesti do izgleda “jagodnih nogu”.

Redovno piling

Piling pomaže u uklanjanju mrtve kože i olakšava rast nove kose. Pomaže u sprečavanju urastanja dlačica i može smanjiti izgled noga jagoda. Redovni piling takođe pomaže u sprečavanju ponavljanja nogu jagoda.

Profesionalni tretman

Ako kućni lijekovi nisu učinkoviti, možete isprobati mogućnosti liječenja nogu jagoda koje uključuju elektrolizu i lasersku terapiju. Elektroliza koristi električnu energiju za ciljanje nadraženih folikula dlake i zaustavljanje rasta kose. Sprečava urasle dlake i može smanjiti vjerovatnoću nogu jagoda. Laserska terapija sigurna je metoda uklanjanja dlaka koja istovremeno cilja više folikula dlake.

Jeste li ikada iskusili noge od jagoda? Znate li još načine za smanjenje ovog problema?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh