Zdravlje

RAK DOJKE JE NAJČEŠĆA MALIGNA BOLEST, A OVO SU 4 RANA SIMPTOMA: Žene, reagujte na vrijeme, OPASNO JE

Oktobar je međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke i idealno vrijeme za podsjećanje na važnost prevencije ali i samopregleda.

Ljekar vrši testove koji mogu uključiti mamografiju, ultrazvuk, biopsiju ili kombinaciju ova tri i određuje da li je to bol kancerogenog porijekla.

Važno je i da kod kuće stalno provjeravate stanje, ako se slučajno uoči promjena odmah se posavjetujte sa ljekarom.

IZGLED KOŽE SE PROMIJENIO

Hrapavija površina kože, koja je lisnata i zadebljala može biti znak raka dojke. U nekim slučajevima rak dojke blokira kanale koji se protežu od unutrašnjosti do spolja, uzrokujući promjene na površini kože, što može učiniti da koža na grudima izgleda kao kora naranče.

IZGLED BRADAVICA SE PROMIJENIO

Neke vrste raka dojke izazivaju preokret ili povlačenje bradavice ka unutra. Obično je to zbog toga što izraslina u grudima mijenja oblik same dojke. U istraživanju koje je nedavno provedeno, 7% žena sa dijagnostikovanim rakom dojke prijavilo je abnormalnost bradavica.

ISCJEDAK IZ BRADAVICE

Još jedan abnormalni znak može biti iscjedak iz bradavice, koji nije mlijeko. Iscjedak iz bradavice, u većini slučajeva, srećom, nije znak raka, ali se ipak preporučuje hitna posjeta ljekaru, pogotovo ako imate curenje bez dodirivanja bradavice i ako je iscjedak krvav.

CRVENILO I OTICANJE

Inflamatorni karcinom dojke često počinje crvenom, upaljenom kožom, pošto ćelije raka zatvaraju krvne sudove kroz koje teče limfna tečnost.

Žena po imenu Kler Varner je imala samo jedan simptom – rupicu ispod lijeve dojke. Sudbina je htjela da baš u tom trenutku naiđe u novinama na tekst o raku dojke pa je odlučila da provjeri o čemu se radi. Ljekari su joj rekli dijagnozu – u pitanju je zaista bio rak. Sa njim se izborila uz pomoć hemioterapije i radioterapije, a njena fotografija na Fejsbuku postala je viralna.

– Nisam ni sanjala da ću ikad u životu postaviti ovakav status i fotografiju na Fejsbuku. Ali, molim vas, pročitajte i još važnije, pogledajte. Ovo je slika moje lijeve dojke. Mala modrica je mjesto biopsije. Rupica koja jedva da se vidi sa lijeve gornje strane je rijedak simptom raka dojke. Trepnite i nećete ga vidjeti. Ja sam ga primijetila zahvaljujući tekstu na koji sam naišla na Fejsbuku.

Jedna sam od sretnica jer sam ga uhvatila u ranoj fazi i imam sve osnove da vjerujem da ću se izvući. Kvržica u mojoj dojci postoji iako je ne vidim i ne osjećam. Ne osjećam se loše. U suštini mi nije ništa osim što imam rupicu na grudima. Molim vas, dobro posmatrajte sebe i tjerajte svoje voljene da se pomno pregledaju. Ako sam ovom slikom pomogla samo jednoj osobi, moj cilj je ostvaren – napisala je Kler uz fotografiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh