Zdravlje

Simptomi koji se javljaju mjesec dana prije srčanog: Tijelo vas upozorava

Simptomi koji se javljaju mjesec dana prije srčanog…

Srcani udar - Vestinet.rs

Nesanica

Nesanica je također povezana s povećanim rizikom od srčanog ili moždanog udara, a češća je kod žena. Nesanica često uključuje visoku razinu anksioznosti i odsutnosti.

Opis: Simptomi uključuju poteškoće s poticanjem sna, poteškoće u održavanju sna i ranojutarnje buđenje bez alarma.

Kratkoća daha

Kratkoća daha snažan je osjećaj da ne možete duboko udahnuti. Često se javlja kod muškaraca i žena do šest mjeseci prije srčanog udara. To je obično znak upozorenja o zdravstvenom stanju.

Opis: Osjećate se kao da ne možete dobiti dovoljno zraka, imate vrtoglavice i plitke udahe.

Opadanje kose

Gubitak kose smatra se još jednim vidljivim pokazateljem rizika od bolesti srca. Najčešće utječe na muškarce iznad 50 godina, ali neke žene također mogu biti u rizičnoj skupini. Ćelavost je također povezana s povećanom razinom hormona kortizola.

Opis: Obratite pažnju na gubitak dlake sa samog vrha glave.

Neujednačen puls

Preskakanje srca ili aritmije često su praćeni napadajima panike i anksioznosti, posebno među ženama. Pojavljuje se neočekivano i dolazi u dvama oblicima: aritmija (nepravilna srčana frekvencija) i tahikardija (povećana brzina otkucaja srca). Fizičke vježbe mogu dati dodatni poticaj povećanju brzine otkucaja srca, posebno u slučajevima bolesti ateroskleroze.

Opis: Nepravilno kucanje srca traje 1 – 2 minute. Ako ne prolazi, osjećate vrtoglavicu i ekstremni umor. Nazovite liječnika odmah.

Prekomjerno znojenje

Neobično ili pretjerano znojenja rani je znak upozorenja na srčani udar. Može se dogoditi u bilo koje doba dana ili noći. Ovaj simptom češće utječe na žene i obično se mijenja s valunzima ili noćnim znojenjem tipičnim za menopauzu.

Opis: Simptomi slični gripi, vlažna koža ili znojenje koje se javlja bez obzira na temperaturu zraka ili tjelesno naprezanje. Čini se da je znojenje veće noću; plahte mogu biti vlažne nakon buđenja.

Bol u prsima

Muškarci i žene imaju bol u prsima u različitim intenzitetima i oblicima. Kod muškaraca se ovaj simptom odnosi na najvažnije rane znakove predstojećeg srčanog udara koji se ne bi smjeli zanemariti. S druge strane, pojavljuje se kod samo 30 posto žena.

Opis: Bol u prsima može se proširiti na neugodan osjećaj u jednoj ili objema rukama (češće lijevoj), donju čeljust, vrat, ramena ili trbuh. Može imati trajni ili privremeni karakter, piše “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh