Zdravlje

Prijeti i srčani udar: 11 znakova koji mogu ukazivati da je COVID-19 napao i vaše srce

Stalno pristižu nove informacije…

Bolest srca - Ilustracija/Twitter

Vjerojatno i vi mislite da je COVID-19 respiratorna bolesti, ali prema dosadašnjem iskustvu on može biti i infekcija na srcu, kao i na plućima, a nova istraživanja stalno ukazuju na činjenicu da posljedice bolesti mogu biti iznimno neugodne.

Nova istraživanja objavljena u magazinu The American Journal of Emergency Medicine potvrđuju da COVID-19 pacijenti mogu doživjeti:

Upalu srčanog mišića – miokarditis
Srčani udar
Srčani zastoj
Nepravilne otkucaje srca
Pojavu krvnih ugrušaka

Postoje signali koji ukazuju na pojavu nekog od navedenog stanja, kako stoji na stranicama Mayo klinike, pa pažljivo pročitajte o kojima se radi.

1. OTICANJE NOGU
Ovo je jedan od simptoma stvaranja krvnog ugruška, a javlja se obično samo na jednoj nozi.

2. BOL U NOZI
U listu noge se zbog krvnog ugruška javlja tupa bol koja podsjeća na grčeve.

3. CRVENA KOŽA
„Ako ugrušak došao u ruke ili noge obično se javlja i promjena u boji kože, koja postaje crvenkasta ili plave boje“, pojašnjavaju stručnjaci portala WebMD te dodaju kako te promjene mogu na koži i ostati zbog štete nastale na žilama.

4. OSJEĆAJ TOPLINE U BOLNOJ NOZI
Opet se radi o krvnom ugrušku: Možete osjetiti jako i stalno grčenje u nozi, bol i osjetljivost kada na nogu stanete. Kako se stanje pogoršava, tako će koža poprimiti crvenkastu boju i postat će topla na dodir.

5. PRITISAK U PRSIMA I RUKAMA KOJI SE ŠIRI
Neugoda u grudima kao i u sredini grudi koja traje duže od par minuta ili dolazi na mahove. Neugoda se može osjetiti kao neugodan pritisak, stiskanje, znojenje i bol. Primijetite li bilo koji od sljedećih simptoma, odmah posjetite liječnika. Uočite li na vrijeme znakove srčanog udara, pravovremena liječnička intervencija može vam spasiti život.

6. MUČNINA
Probavni problemi, kiselina u želucu bol u trbuhu i mučnina mogu biti i simptomi bolesti COVID-19 ali i srčanog udara.

7. NEDOSTATAK ZRAKA
Kako COVID-19 je i respiratorna bolesti, poteškoće s disanjem mogu značiti da se radi o srčanom udaru ili COVID-19. Svakako se obratite liječniku ako ne možete disati!

8. HLADAN ZNOJ
Kada srce otežano radi, ulaže puno više truda kako bi pumpao krv. Možete postati i anksiozni, a obratite pažnju na to koliko se znojite, prenosi “Ordinacija”.

9. UMOR
Pritom se ne misli na onaj uobičajeni umor kojega osjećamo na kraju teškog dana, nego na potpuni nedostatak energije. To može biti signal da nešto sa srcem nije u redu.

10. NAGLA POJAVA VRTOGLAVICE
Ako primijetite ovaj simptom, odmah nazovite liječnika!

11. PALPITACIJE
One predstavljaju osjet srčane aktivnosti, a opisuje ih se i kao osjećaj lepršanja srca ili ubrzanog rada te preskakivana. Uz ovaj se simptom mogu javiti i poteškoće s disanjem. „Neka istraživanja upućuju kako neki lijekovi koji se koriste za liječenje COVID-19 bolesti mogu potencijalno uzrokovati komplikacije s kardiovaskularnim zdravljem“, stoji u istraživanju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh