Zdravlje

ZAŠTO se za vrijeme ciklusa javlja BOL u leđima i KAKO da je ublažite?

Da li i vas muči?

Leđa - Metro-portal.hr

Veliki broj djevojaka, pored krvarenja, grčeva u stomaku, promjena u raspoloženju i u apetitu, ima i nepodnošljiv bol u donjem delu leđa. Ovaj simptom uopšte nije rijedak, a razlog za to je prevelika aktivnost mišića.

Za vreme mesečnog ciklusa u telu se oslobađa prostaglandin, enzim odgovoran za kontrakcije materice za vreme ciklusa. Ako telo proizvodi previše prostaglandina, tada mišići u abdomenu, posebno u karličnom delu, reaguju povećanim kontrakcijama, pa se zbog toga javlja bol u leđima.

Ali, ovo nije jedini razlog. Ponekad, stanja kao što su ciste na jajnicima, takozvana „zavaljena“ materica (koja je naslanja na leđa), endometrioza i fibroidi, mogu da budu uzročnici, ali i da pojačavaju bol u leđima.

Da li ovaj bol može da se leči?

Postoje određeni lekovi, klasifikovani kao nesteroidni antiinflamatorni lekovi, koji imaju i mnoga neželjena dejstva.

Zbog toga je bolje da zagrevate leđa kada osetite bol, jer se na taj način mišići opuštaju. Postoje čak i grejna tela specijalno namenjena tome.

Joga i aerobik takođe mogu da pomognu, ali je potrebno da vodite računa o naporu koji ulažete, da ne biste izazvali suprotan efekat, odnosno – nepotrebne kontrakcije materice.

Zdrava ishrana, čajevi i uzimanje vitamina E i B1 po potrebi, obavezni su kada imate teške i bolne menstrualne cikluse, prenosi srbijadanas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh