Zdravlje

Stopirano ispitivanje vekcine na Oxfordu, ispitanik ima “neobjašnjenu bolest”

AstraZeneca farmaceutski div pauzirao je ispitivanje vakcine protiv covida-19 nakon “neobjašnjene bolesti jednog od sudionika”, rekao je glasnogovornik tvrtke u utorak.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Vakcinu koju zajedno razvijaju Univerzitet u Oxfordu i britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneca jedan je od vodećih kandidata za cjepivo protiv covida-19. No, kliničko ispitivanje je sada privremeno zaustavljeno zbog slučaja “neobjašnjene bolesti”, navodi BBC pozivajući se na izvore iz AstraZenece. U kompaniji privremeno zaustavljanje ispitivanja opisuju kao rutinsko.

“U velikim ispitivanjima bolesti se mogu slučajno dogoditi, ali to se mora neovisno razmotriti kako bi se pažljivo provjerilo. Radimo na ubrzavanju provjere svakog pojedinog događaja kako bismo minimizirali utjecaj na raspored ispitivanja”, naglasio je glasnogovornik u mailu.

Cjepivo se čeka s nestrpljenjem
Ishod kliničkog ispitivanja ovog, ali i ostalih cjepiva s nestrpljenjem se čeka širom svijeta.

BBC navodi kako je cjepivo uspješno prošlo prvu i drugu fazu kliničkog ispitivanja te se očekivalo da će biti među prvim cjepivima koja bi se mogla naći na tržištu, a da su pritom prošla sve potrebne faze kliničkih ispitivanja. Ranija istraživanja u koje je bilo uključeno više od 1000 ljudi pokazala su da je cjepivo sigurno i da proizvodi imunitet.

Treća faza ispitivanja provodi se na oko 30 tisuća ispitanika u SAD-u, Brazilu, Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj republici. Radi se o fazi kliničkog ispitivanja cjepiva, koja se inače provodi na tisućama ispitanika i traje po nekoliko godina.

U oxfordsko cjepivo polažu se velike nade – EU je već osigurao pravo na kupnju do 400 milijuna doza u slučaju njegova odobrenja.

Što kažu u Oxfordu o pauziranju ispitivanja?
Treća faza kliničkih ispitivanja na svim lokacijama sad je pauzirana. Neovisni istražitelji prvo će pregledati sve podatke o sigurnosti, a potom će regulatori odlučiti može li ispitivanje krenuti iznova, navodi BBC.

“U velikim ispitivanjima bolesti se mogu pojaviti slučajno ali neovisna tijela sve moraju pregledati kako bi se sve pažljivo provjerilo”, poručili su s Oxforda.

Ovo je drugi put da je oksfordsko ispitivanje cjepiva za koronavirus pauzirano. Takve stvari se rutinski događaju u velikim kliničkim ispitivanjima kad ispitanik-volonter završi u bolnici, a da razlog obolijevanja nije odmah jasan.

Očekuje se da će se ispitanik oporaviti
Smatra se da bi se ispitivanje moglo nastaviti za nekoliko dana.

Prema portalu za medicinske vijesti Stat News, uočena je ozbiljna nuspojava kod jednog od sudionika britanskoga ispitivanja. No, očekuju da će se ispitanik oporaviti

Gdje smo u potrazi za cjepivom?
Američki predsjednik Donald Trump najavio je da želi cjepivo za koronavirus prije predsjedničkih izbora koji će se održati 3. studenog. Njegovi komentari izazvali su strahove da bi politika mogla biti prioritet ispred sigurnosti u utrci za cjepivom.

U utorak je skupina od devet kompanija koje rade na cjepivu za covid-19 pokušala umiriti javnost najavom “povijesnog obećanja” da će se pridržavati znanstvenih i etičkih standarda u ubrzanoj utrci za pronalaskom cjepiva. Među tim kompanijama je i AstraZeneca.

Kompanije su tako potpisale obećanje da će od regulatora zatražiti odobrenje za cjepivo tek nakon što cjepiva prođu sve tri potrebne faze kliničkih ispitivanja. Među ostalim potpisnicima su farmaceutski giganti Johnson & Johnson, BioNTech, GlaxoSmithKline, Pfizer, Merk, Moderna, Sanofi i Novavax.

Obećali su da će im “prioritet uvijek biti sigurnost i dobrobit cijepljenih osoba”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručuje da se trenutno širom svijeta testira 180 potencijalnih cjepiva, ali nijedno od njih još uvijek nije prošlo sve faze kliničkih ispitivanja.

WHO navodi kako ne očekuje da će bilo koje od tih cjepiva zadovoljiti standarde sigurnosti i učinkovitosti do te mjere da bi bilo odobreno ove godine, s obzirom na vrijeme koje je potrebno kako bi se provela ispitivanja.

Usprkos tome Kina i Rusija već su počele cijepiti esencijalno osoblje cjepivima koja su te zemlje same proizvele. WHO njihova cjepiva i dalje tretira kao cjepiva koja su u fazi kliničkih ispitivanja., prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh