Svaštara

7 razloga zbog kojih je redovan se*s dobar za vas

Naučnici ističu da se*s barem jednom sedmično smanjuje rizik od rane smrti za 50 posto, piše The Sun.

Ljubavni par - cosmopolitan.hr

Više od 15.000 sudionika pratili su istraživači sa univerziteta Washington, i otkrili da što više se neko sek*a, ima manji rizik smrti od raka, bolesti srca i drugih bolesti. Stručnjakinja za seks i veze Kate Taylor za britanski tabloid navodi sedam razloga zbog kojih je seks dobar za vas.

1. Pojačava imunitet
Snažan imunološki sustav trenutno je važniji nego ikad, a zabavan način za poboljšati ga seksualna je aktivnost.

Studija iz 2004. otkrila je da su ljudi koji su imali spolne odnose barem tri puta tjedno imali 30 posto više razine imunoglobulina, antitijela za borbu protiv bolesti.

2. Dobar je osjećaj
Endorfini, oksitocin i dopamin osvjetljavaju centre zadovoljstva u vašem mozgu i stvaraju osjećaj uzbuđenja koji osjećate u trenutku i taj blaženi naknadni sjaj.

Učinci također mogu potrajati – dokazano je da redoviti seks “štiti” od depresije pojačavajući našu sreću.

3. Pomaže sa spavanjem
Spolni odnos prije spavanja može poboljšati kvalitetu sna.

Kod muškaraca je to uzrokovano orgazmičkim oslobađanjem kemikalije nazvane prolaktin, zbog čega se odmah osjećaju opušteno i umorno.

Kod žena, porast estrogena nakon seksa može poboljšati REM fazu sna.

4. Održava intimne dijelove tijela sretnima i zdravima
Redovita akcija u spavaćoj sobi održava tonus mišića i protok krvi u vašim privatnim dijelovima, a kod žena pomaže u poticanju prirodne lubrikacije. To sprečava da seks bude bolan, posebno kod žena koje prolaze kroz menopauzu.

5. Smanjuje bol
Nemojte odbiti seks zbog glavobolje.

Ispostavilo se da orgazmi mogu izliječiti glavobolju, kao i menstrualne grčeve, bolove u leđima, pa čak i bol od artritisa. Ublažavanje boli posljedica je oslobađanja endorfina, prirodnog aspirina u tijelu (zbog čega u žaru akcije ne smetaju uobičajene mučne aktivnosti poput grebanja noktima).

6. Smanjuje šanse za rak prostate
Rak prostate jedna je od najvećih prijetnji zdravlju za muškarce starije od 60 godina. Prirodan način da se to spriječi mogao bi biti više spolnih odnosa.

Studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association otkrila je da muškarci koji su ejakulirali najmanje 21 put mjesečno imaju manje šanse da obole od raka prostate.

Ova korist za zdravlje započinje rano, a muškarci koji se puno seksaju u dvadesetim godinama su sigurniji desetljećima kasnije.

7. Smanjuje krvni pritisak
Redoviti spolni odnosi mogu biti jednako učinkoviti u snižavanju krvnog tlaka kao i uzimanje lijekova, prema istraživanju američkog sveučilišta u Georgiji.

Vrući seks može smanjiti krvni tlak za čak 13 posto sljedećeg dana, no masturbacija nema isti efekt kao odnos s partnerom, prenosi index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh