Zdravlje

Gripa ili Covid-19? Liječnici objašnjavaju kako razlikovati ove bolesti

Pred nama je sezona gripe, a s obzirom na to da svijetom još uvijek hara koronavirus, liječnici će posebno trebati obratiti pažnju na simptome kako bi mogli razlikovati koja je bolest kod kojeg pacijenta u pitanju.

Slab imunitet - Zenstvena.com

Gripa, razni sezonski virusi i koronavirus često dijele početne simptome koji mogu uključivati ​​kašalj, groznicu, umor i bolove u mišićima.

“Bit ćemo totalno zbunjeni”, predviđa Arnold Monto, epidemiolog sa Sveučilišta u Michiganu.

Do danas, Covid-19 ima jedan glavni uobičajeni simptom, kaže Monto, a to je osebujan gubitak okusa i mirisa. Više od 85 posto pacijenata prijavilo je ovaj simptom u nedavnoj europskoj studiji na 417 osoba s blagim do umjerenim slučajevima bolesti.

No, i osobe koje su oboljele od gripe ili jake sezonske prehlade i začepljenja nosa također mogu izgubiti njuh. Ovaj simptom se razlikuje kod Covida-19 po tome što je gubitak iznenadan i dublji – utječe čak i na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog – a može se dogoditi i bez začepljenog nosa, rekao je Carl Philpott, stručnjak za uši, nos i grlo sa Sveučilišta East Anglia.

Philpott je jedan od autora studije provedene nad 30 osoba kod kojih se testiralo osjetilo okusa i njuha. Kod prvih deset osoba dijagnosticiran je Covid-19, kod drugih deset teška prehlada, a preostalih deset činilo je kontrolnu skupinu.

Jednostavan test kućne varijante
Na osnovu provedene studije, Philpott je rekao da osobe koje nemaju pristup konvencionalnim testovima na gripu ili koronavirus mogu provesti jednostavan test u svojim domovima i to njuškajući proizvode poput kafe i naranče.

Dispneja ili otežano disanje jedan je od rjeđih simptoma kod gripei to je, uz gubitak mirisa i okusa, još jedan simptom po kojemu se Covid-9 razlikuje od gripe, navode centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Istraživači su naveli da se ovaj simptom pojavio kod 50 posto teško oboljelih pacijenata, a obično se pojavljuje otprilike tjedan dana nakon početka zaraze te najčešće signalizira ozbiljan respiratorni problem.

No, uzimajući u obzir i sve druge simptome koje gripa i koronavirus dijele, liječnici će biti na mukama kada budu trebali razlikovati ove bolesti.

Nema šanse da liječnik može s pouzdanjem razlikovati jedno od drugog”, rekao je Paul Sax, klinički direktor Odjela za infektivne bolesti u Brighamu i Ženskoj bolnici u Bostonu.

Provjereni antivirusni lijekovi, koje je odobrila Uprava za hranu i lijekove, mogu se boriti protiv gripe i sličnih bolesti, iako su nemoćni protiv Covid-19. No, pacijente s Covid-19 treba što prije staviti u karantenu, s obzirom na to da je u prosjeku gotovo dvostruko zaraznija od gripe. Štoviše, ljudi zaraženi Covid-19 mogu biti zarazni otprilike dvostruko dulje od onih oboljelih od gripe, zbog čega je nužno čim prije utvrditi od čega točno pacijenti boluju.

Covid-19 također je desetak puta smrtonosniji od gripe, kako je primijetio Anthony S. Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

U jedva šest mjeseci više od 182.000 Amerikanaca umrlo je od Covida-19, u usporedbi s između 12.000 i 61.000 godišnjih smrtnih slučajeva od gripe, prema CDC-u.

“Glavna nepoznanica”
Glavna nepoznanica je što se može dogoditi kada gripa i Covid-19 napadnu istovremeno. Iako fenomen tek treba detaljno proučiti, neki stručnjaci brinu da bi istodobno postojanje oboje moglo povećati danak na imunološki sustav, pogoršati simptome i otežati oporavak, prenosi Considerable.

Na što treba pripaziti
Gripa i Covid-19 dijele toliko simptoma da liječnici očekuju da će ih biti teško razdvojiti u nadolazećoj sezoni gripe. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, ovo su glavni simptomi obje bolesti, iako neće svaki pacijent imati sve simptome:

Gripa:
vrućica
kašalj
grlobolja
začepljen nos
bolovi u mišićima ili tijelu
glavobolja
umor
povraćanje i proljev
Covid-19
vrućica
kašalj
kratkoća daha ili otežano disanje
umor
bolovi u mišićima ili tijelu
glavobolja
gubitak okusa ili mirisa
grlobolja
curenje nosa
mučnina ili povraćanje
proljev
Savjet CDC-a
Ako mislite da ste zaraženi koronavirusom, preporučuje se da ostanete kod kuće, osim u slučaju da trebate medicinsku pomoć.

Ostanite u kontaktu sa svojim liječnikom i nazovite prije nego što odete u ordinaciju. Odmorite se i ostanite hidratizirani.

Izbjegavajte javni prijevoz, dijeljenje vožnje ili taksije. No, odmah nazovite liječnika ako vi ili netko koga poznajete pokazuje bilo koji od ovih simptoma:

teškoće s disanjem
bol ili pritisak u prsima
zbunjenost
nemogućnost buđenja ili ostajanja budnim
plavkaste usne ili lice


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh