Zdravlje

Biljka koja pruža najbolju zaštitu od raka: Spriječava rizik od pojave karcinoma i jača imunitet

Osnovno djelovanje ove biljke usmjereno je na jačanje imuniteta, a sada je dokazano i da spriječava pojavu karcinoma.

Ehinaceja - Telegraf.rs

Rak je bolest koja nastaje kada ćelije u određenom dijelu tijela počinju da se nekontrolisano razmnožavaju. Iako ne postoji jasno definisani načini za spriječavanje kancera, uvođenjem određenih zdravih namirnica u ishranu možete da smanjite rizik.

Jedna posebna stvar koja se može pohvaliti antikancerogenim svojstvima je ekstrakt ehinaceje.

Ehinaceja je naziv grupe cvijetnih biljaka iz porodice tratinčica koje su porijeklom iz Sjeverne Amerike.

Prema istraživanju njegove medicinske upotrebe, ova grupa ima devet vrsta, ali samo tri se koriste u biljnim suplementima – Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida.

I gornji dijelovi i korijen biljke koriste se u tabletama, tinkturama, ekstraktima i čajevima.

Studije su pokazale su da ekstrakti ehinaceje mogu da spriječe rast ćelija karcinoma i čak da uzrokuje smrt ćelija karcinoma.

U jednoj studiji iz uzoraka epruveta, dokazano je da ekstrakt Echinacea purpurea i cikorne kiseline (prirodno pronađene u biljkama ehinaceje) ubijaju ćelije karcinoma.

U drugoj studiji, ekstrakti iz biljaka ehinaceje (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia i Echinacea pallida) ubijaju ljudske ćelije raka iz pankreasa i debelog crijeva stimulisanjem procesa koji se naziva apoptoza ili kontrolisana ćelijska smrt.

Vjeruje se da se ovaj efekat javlja zbog svojstava jačanja imuniteta ehinaceje.

Kako da smanjite rizik od pojave karcinoma?

Pored donošenja odluka o zdravom načinu života, pokazalo se da određene navike povećavaju rizik od pojave raka, pa ih je najbolje izbjegavati.

Prema Cancer Research UK, prestanak pušenja i izbjegavanje cigareta je najveća stvar koju možete učiniti da biste smanjili rizik od raka.

Prerađeno meso takođe može povećati rizik od raka, pa ga je preporučljivo da ga izbjegavate. Istraživanje je otkrilo povećani rizik od raka za svakih 25 grama prerađenog mesa koje osoba pojede dnevno.

Prema Cancer Research UK, smatra se da hemikalije koje se nalaze u mesu, a koje se dodaju tokom prerade ili tokom kuhanja, povećavaju rizik od raka jer oštećuju naše ćelije.

Kao što dobrotvorna organizacija objašnjava, ishrana koja se zasniva na prerađenom i crvenom mesu može povećati rizik od nastanka raka crijeva, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh