Hrana i piće

Ovih pet znakova Vam govore da morate da pijete više vode

“Tijelo je neverovatno pametno i vodu će upotrebiti tamo gde je najpotrebnije”, kaže doktor Aron

Voda PR/Haber.ba

Svako koga je nekad bolela glava, ko je imao otečene desni, rečeno mu je da pije više vode jer je to odgovor na mnoge zdravstvene poteškoće. Iako ne možemo reći da će pijenje vode rešiti sve naše zdravstvene probleme, optimalna hidratacija organizma je itekako važna. Voda nam treba da reguliše telesnu temperaturu, ključna je za održavanje rada bubrega i da se oslobodi štetnih materija- kaže Aron Klark, doktor porodične medicine. Kada uzmete gutljaj,telo tačno zna gdje će poslati H20.

“Telo je neverovatno pametno i vodu će upotrebiti tamo gde je najpotrebnije”, kaže doktor Aron.

1.Ošamućenost

Imate li problema s koncentracijom? U 2012. godini u američkom časopisu, istraživači su otkrili da dehihratacija organizma ometa pažnju i koncentraciju. Takođe, umor, teskoba, razdražljivost kod mladih ljudi uzrok su dehidratacije. Kod muškaraca koji piju manje vode koncentracija tokom vožnje se smanjuje i na taj način povećava šansa da naprave udes.

2. Zatvor

Veća dehidratacija organizma uzrokuje zatvor. Kada debelo crevo apsorbuje vodu, stolica teško dalje prolazi. Nedovoljan unos tečnosti u organizam ženama povećava šansu da pate od zatvora za 30%. Redovna upotreba vode je najbolje rešenje za ovaj problem.

3. Mnogo se znojite, a slabo pijete vodu

Ukoliko radite vežbe, umarate se i oznojite, a ne pijete vodu verovatno ćete osećati vrtoglavicu, slabost, Na svakih dvadeset minuta vežbe treba da se napijete vode.

4. Problemi s mokrenjem

Kada nema dovoljno vode koja prolazi kroz vaš organizam, bubrezi vam neće proizvoditi mnogo urina. Urin će vam biti jačeg i neugodnijeg mirisa.

5.Glavobolja

Čak i blaga dehidratacija organizma može dovesti do glavobolja.

“Ne znamo tačno zašto, ali to može imati neke veze s činjenicom da dehidratacija smanjuje razinu tekućine oko svoje leđne moždine i mozga, što može uticati na pritisak u mozgu”, kaže doktor Klark.

“Nema tačne potkrepljenosti činjenicama da treba piti osam čaša dnevno. Verovatno je to podsetnik za ljude koji piju male količine vode”, navodi Klark. U tih osam čaša se ubraja kafa, čaj koji pijemo. 20% tečnosti organizam dobije i putem sočnog voća, povrća, supe.

Ako ne osećate umor, glavobolju, ne vidite taman urin, onda vaše telo verovatno ima dovoljno vode, prenosi espreso.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh