Zdravlje

ZA ZDRAVLJE SRCA, MOZGA, KOSTIJU: Ovih 10 namirnica treba da jede SVAKA žena koja je napunila 50 godina

Priroda nam pruža razne namirnice koje imaju različite benefite po zdravlje našeg organizma, a neke čak mogu usporiti i proces starenja!

Sreća - Zadovoljna.dnevnik.hr

Kako se broj svjećica na vašoj rođendanskoj torti povećava, to je sve veći znak da treba usvojiti zdrave navike, naročito kada je riječ o ishrani, piše Lovesensa.

Ako ste napunili 50 godina, onda uvrstite ove namirnice u jelovnik, usporite starenje i sačuvajte zdravlje cijelog organizma:

1. Cvekla

Ovo slatko korenasto povrće pozitivno utiče na energiju, zdravlje mozga i zdravlje srca. Nutricionistkinja Patricia Banan ističe: “Cvekla je puna nitrata koji mogu povećati dotok krvi u mozak, što može pomoći u borbi protiv demencije.” Nitrati kontrolišu i krvni pritisak i zdravlje krvnih sudova. Cvekla je vodeća namirnica u borbi protiv anemije i za poboljšanje krvne slike. Možete je konzumirati svežu i pečenu, u raznim jelima, čorbama i salatama.

2. Sjeme suncokreta

Namirnica za mladoliku kožu. Istraživanja pokazuju da kombinacija vitamina E i vitamina C može da zaštiti kožu od UV oštećenja. Sjemenke suncokreta su odličan izvor vitamina E i lepo se slažu uz saltu od spanaća koji je pun vitmina C,piše Novi.

3. Pekan orah

Jedinstvena mješavina nezasićenih masti, biljnih sterola, vlakana i flavonoida u pekanima čini da ova namirnica bude nevjerovatno zdrava, a naročito se preporučuje starijim osobama sa kardiovaskularnim oboljenjima. Istraživanja pokazuju da konzumiranje porcije pekana svakog dana može pomoći smanjenju rizika od srčanih bolesti.

4. Dodatni izvor proteina

Vež od 30. godine našui mišići postaju slabiji, ali to počinjemod a primjećujemo tek u 50. godinama. Zato je važno konzumirati hranu bogatu proteinima, ali možete koristiti i jedan od najboljih prirodnih suplemenata proteina – surutku u prahu. Osim što je bogata protrinima, surutka u prahu sadrži glutation, jedan od najvažnijih antioksidanata u organizmu koji se uspješno bori protiv slobodnih radikala. Možete je koristiti u pripremi smutija, smjesi za palačinke ili sipati u jogurt, mlijeko i ovsene kaše.

5. Kelj

Ovo poveće je odličan izvor kalcijuma, a kako starite, potebe za kalcijumom se povećavaju. Jedna šolja kuhanog kelja obezbjeđuje oko 30 odsto dnevne potrebe za kalcijumom, zajedno sa nizom drugih važnih hranljivih materija kao što su vitamin K, vitamin A, vitamin C, kalijum i vlakna.

6. Mahunarke

Osobe koje imaju preko 50. godina imaju veći rizik od visokog holesterola, viscelarnih masnoća i dijabvetesa tipa 2. Konzumiranje ishrane bogate vlaknima, biljnog porijekla, koja uključuje grašak i pasulj može pomoći u smanjenju incidencije ovih bolesti, istovremeno pružajući tijelu mnogo važnih hranljivih materija kao što su kalcijum, grožđe i kalijum.

7. Kinoa

Konzumiranje kinoe je još jedan sjajan način da povećate unos proteina. Kinoa je kompletan protein koji nudi svih devet esencijalnih aminokiselina. Možete je koristiti koa dodatak salatama, kuvanim jelima, tjesteninama ili rižotu.

8. Paradajz

Paradajz je odlična antiage namirnica. Boagt je likopenom, antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja prilikom izlaganja Suncu i smanjuje postupak nastanka bora. Vaše tijelo najbolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza, zato pokušajte kombinovati paradajz sos sa testeninom ili nekim kuvanim jelima.

9. Gljive

Tokom menopauze ključno je povećati unos hrane koja je bogata kalcijumom i vitamionom D u cilju očuvanja gustine i zdravlja kostiju. Gljive su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D, a istraživanja sugerišu da upotreba gljiva kao zamjena za govedine može pomoći da smanjimo unos kalorija tokom dijete.

10. Suhe šljive

Istraživanja pokazuju da konzumiranje pet do šest šljiva svakog dana može pomoći u sprječavanju gubitka koštane mase kaže dijetetičarka Erin Palinski-Vade. Budući da kosti ubrzano gube na gustini poslije 50. godine, dodavanje u jelovnik hrane poput šljiva može biti ključno za održanje zdravlja i pokretljivosti. Takođe, suve šljive su odličan način da podstaknete probavu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh