Moda i ljepota

BEZ RUŽNIH FLEKA I IZGORJELE KOŽE: Ovo je najbolji način da dobijete savršeno preplanuli ten i atraktivan izgled

Uprkos tome što su planovi za odlazak na more sve manje realni, ima načina da koža dobije atraktivan, osunčan izgled.

Svi već znamo o negativnim efektima sunčevog zračenja, o fotostarenju i pojavi bora i fleka koje se dobijaju od neumerenog izlaganja suncu, da ne govorimo o melanomu i raku kože, koji su sve češće pojave. Ali, svakako moramo priznati da preplanula koža deluje mlađe i atraktivnije, pa sa prvim dolaskom letnjih dana većina nas teži da nam ruke, dekolte i noge dobiju osunčan izgled. Zato je upotreba sredstava za samopotamnjivanje popularna poslednjih godina, a posebno u sadašnjim okolnostima, kada su nam planovi za odlazak na more i sunčanje na plaži sve manje realni.

Od sastava zavise kvalitet i cena

Bronzeri se mogu javiti u vidu pudera, stika, gela ili spreja, a svi daju taman ten na regijama koje izaberete i popularni su tokom cele godine. Međutim, u letnjem periodu, mnogo su praktičniji i popularniji preparati za samopotamnjivanje koji se ne spiraju. Na tržištu se nude različiti preparati za samopotamnjivanje, a među mnogobrojnim kremama, losionima, gelovima, sprejovima, penama… veoma teško je odlučiti koji je najbolji za vas. Upotrebu ovih sredstava za potamnjivanje preporučuju vodeći stručnjaci na polju dermatologije i regulatorna tela koja se bave zaštitom od kancera, kao alternativan i siguran put u odnosu na UV zračenje i solarijume, čiji su neželjeni efekti svima poznati.

Aktivna supstanca koja se obično nalazi u ovim preparatima i koja je odgovorna za dobijanje preplanulog tena naziva se dihidroksiaceton (DHA) i odobrile su je i FDA (američka Uprava za hranu i lekove) i EMA (Evropska agencija za lekove) još 1973. godine, što govori o bezbednosti ovih prizvoda. Ova supstanca hemijski predstavlja prost šećer, koji reaguje sa amino-kiselinama u površinskim slojevima kože – tako nastaje jedinjenje zlatnobraonkaste boje koje daje boju našem tenu. U zavisnosti koju vrstu proizvoda koristimo, boja se razvija nakon nekoliko sati i može trajati 3–7 dana.

Pored aktivne supstance koja je odgovorna za stvaranje tena, ovi preparati sadrže i druge kozmeceutike: prirodne ekstrakte, hijaluronsku kiselinu, vitamine, pa od sastava zavise kvalitet i cena ovih proizvoda. Tu dolazimo do problema koji se javljaju kod jeftinijih proizvoda ove vrste, kao što su neprijatan miris i narandžast i neujednačen izgled koji ostaje na koži. Međutim, vodeće svetske kozmetičke kuće za formulisanje ovih preparata koriste najčistije vrste DHA, u optimalnoj koncentraciji i pri optimalnim pH vrednostima, uz upotrebu odgovarajućih parfemskih nota, kako bi se ovi problemi izbegli.

Izbor prema tipu kože

Pravilno formulisan i kvalitetan preparat za samopotamnjivanje nanosi se ravnomerno, ne ostavlja neprirodnu narandžastu boju i ima prijatan miris. Zato je uvek dobro posavetovati se sa farmaceutom o izboru preparata, kako biste izabrali onaj oblik koji odgovara vašem tipu kože: suvoj koži više prijaju kreme i losioni, a mešovitoj i masnoj gelovi i pene. Osim toga, ovi preparati, pored DHA treba da sadrže i druge anti-age aktivne supstance kada je zrela koža u pitanju, što će omogućiti maksimalno delovanje takvog preparata.

Najvažnije osobine ovih preparata koje određuju njihov kvalitet su: lakoća kojom se nanose i razmazuju na kožu, koliko se brzo suše, kako mirišu i, najvažnije, koju boju vašeg tena proizvode.

Pre nanošenja preparata najvažnije je uraditi temeljan piling kože na koju ga nanosimo, a zatim na potpuno osušenu kožu naneti sredstva za samopotamnjivanje. Prilikom pilinga, obratite pažnju na najsuvlje delove kože, kao što su laktovi, ruke, stopala, gde je najteže ravnomerno naneti preparat, pa se na njih može naneti mala količina hidratantnog losiona pre procedure samopotamnjivanja. Nakon tuširanja izbegavajte dezodorans i losion za telo, jer će ometati ravnomerno nanošenje preparata. Takođe, preporučuje se brijanje ili depilacija dan pre nanošenja preparata.

Pored klasičnih sredstava, sve popularniji su preparati u obliku spreja koji se mogu nanositi u kućnoj varijanti, ali i u salonima, gde je znatno lagodnije. Ako ste osetljivi na delovanje kozmetičkih preparata, možete biti osetljivi i na ovaj, pa je neophodno pre upotrebe uraditi test osetljivosti nanošenjem male količine preparat iza uha, i sačekati da vidite da li će se razviti reakcija. Upotreba ovakvih preparata je najsigurniji put do preplanulog tena, pa ako ove godine nemate priliku da se osunčate, bićete prezadovoljne ovom zamenom. Ali, ne zaboravite da preplanuli ten nije zaštita od sunca i da je i dalje neophodno nositi zaštitni faktor u toku leta, ma koliko delujete osunčano, prenosi srbijadanas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh