Zdravlje

U 21. godini obolio je od blažeg oblika korone: Oporavio se, dobio negativan test, a onda su počeli da mu otkazuju organi

Borba Spensera Rolinsona (21) sa korona virusom imala je prave uspone i padove pa je ubrzo nakon negativnog testa završio na odjeljenju intenzivne njege.

Spenser Rolinson - CNN

Spenser Rolinson je koronu dobio u maju.

“Mislio sam da je običan grip ili prehlada. Nisam obraćao pažnju. Imao sam nekoliko dana simptome, a onda sam se osjećao bolje”, rekao je za “CNN”.

Stanje se pogršalo kada se jednog dana iznenadila pojavila groznica. Nikako nije mogao da se utopli, a iz bolnice su ga pustili kući sa terapijom antibioticima. Uradili su mu tada analize krvni, snimili pluća i sve je bilo redu, da bi dva dana kasnije – dijve sedmice nakon negativnog rezultata na testu završio na intenzivnom odjeljenju.

Organi su počeli da mu otkazuju, a lejkari su mu objasnili da je došlo do prevelike reakcije njegovog imunološkog sistema koja je počela da uništava njegov organizam.

Stanje Spensera Rolinsona koji ranije nije imao zdravstvene probleme, stabilizovalo se. Ljekari hoterom prate rad njegovog srca koje je pretrpjelo oštećenja, redovno se kontroliše i njegov krvni pritisak, a naredne sedmice ga čeka kardiološki pregled.

Ljekari su mu rekli da će još sedmicu, dvije uzimati terapiju, ali nisu sigurni kada će se u potpunosti oporaviti.

Spenser je rekao da nije ni slutio da može mlad i zdrav da se ovako razboli. Korona mu je promijenila život, poručio je.

Spensera zadesila citokinska oluja

Kako su ljekari objasnili, u organizmu Spensera Rolinsona desila se citokinska oluja. Kako do njen dolazi?

Kada Kovid-19 dođe do tijela, on napada ACE2 ćelije koje okružuju disajne puteve. Ćelije umiru i nestaju, dok usput pune pluća otpadom i nose virus duboko ka njima. Infekcija napreduje, a pluća se zakrčuju mrtvim ćelijama i tečnošću što otežava disanje (korana može da napadne ACE2 ćelije drugih organa poput crijeva ili krvnih sudova).

Imuni sistem napada virus, izazivajući upalu i temperaturu. U ekstremnim situacijama, imuni sistem može da se zbuni i prouzrokuje više štete nego sam virus i tada nastaje citokinska oluja koja je bila odgovorna za brojne smrtne slučajeve za vrijeme pandemije gripa 1918. godine, pandemije ptičjeg gripa i SARSA.

Dok traje citokinska oluja, imuni sistem napada sve organe, a tijelo je podložnije bakterijama. Oluje mogu da pogode i druge organe, ne samo pluća, posebno ako zaraženi pate od honičnih bolesti, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh