Zdravlje

Kada je vrijeme za paniku? Kako da razlikujte kašalj kod bronhitisa, astme, kijavice i korone

U vrijeme epidemije koronavirusa svi se plaše, ali nije svaki kašalj ili kijavica kovid 19. Kašalj je simptom da ne postoji normalni kašalj, kaže za “RTS” doktorica Danijela Jevtić i ističe da on uvijek upozorava na nešto.

Kašalj - Blogspot.com

Najčešći simptomi koronavirusa su temperatura i umor, a pacijent se može osjećati kao da ima prehladu ili grip. Kod polovine zaraženih prisutan je i kašalj, jer kovid 19 iritira plućno tkivo pa je kašalj suh i konstantan. Međutim, nije svaki kašalj ili kijavica koronavirus.

To je simptom koji može upućivati na lakše, ali i na neke teške bolesti, a izuzetno je važno razlikovati vrste kašlja.

“Kašalj je simptom da ne postoji normalni kašalj”, kaže za RTS doktorica Danijela Jevtić iz Hitne pomoći.

Ističe da kašalj uvek upozorava na nešto, bilo da je posljedica trenutne infekcije ili nečeg drugog.

Može da bude akutni kad traje tri sedmice, subakutni koji traje nešto duže do dva mjeseca i hronični koji traje preko dva mjeseca.

Hronični kašalj treba ozbiljno da shvatimo, jer u najgorem slučaju ljekar mora da isključi malignitet.

“Ovaj kratkotrajni uglavnom govori o virusnim upalama, a drugi o bakterijskim“, rekla je doktorica.

Veoma je važno da se kašalj ne zanemari, jer je on najčešći simptom koji govori da je odlazak kod ljekara neizbježan.

“Kad kašalj traje sedam dana i više, kada je praćen nedostatkom daha, ubrzanim disanjem ubrzanim brojem otkucaja, malaksalošću i često prebojenošću žuto-zelenom, ako je suh ili produktivan, pacijenti moraju da se jave ljekaru“, rekla je doktorica.

Pacijentima savjetuje da ne uzimaju gazirana i ledena pića, nego tople napitke koji će smiriti refleks kašlja.

“Kašalj prati hronični bronhitis i astmu, a astma je najčešće hronično odbljenje kod trudnica i veoma često se javlja kod djece“, kaže doktorica i dodaje da kašalj može da bude i psihogen i kao posljedica zagušenja stranim tijelom.

“Ako je osoba sama i zagrcne se, savjet je da se baci preko rama stolice jer tada se ivaica koristi kao presa za izbacivanje zalogaja“, navela je doktorka Jevtić, prenosi “RTS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh