Zdravlje

Covid-19 je najopasniji za ljude sa ovim bolestima

Mnogo obolelih ima virus bez simptoma, sa blažim simptomima, i kliničkom slikom poslije koje se lako oporavi.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Ipak, kod pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju, ili respiratoru, kod onih kod kojih liječenje traje sedmicama, kovid 19 može da ostavi mnogobroje posljedice. Često su ugroženi pluća, srce, jetra.

Prof. dr Arsen Ristić, kardiolog Kliničkog centra Srbije kaže za “RTS” da su kardiovaskularne bolesti važan faktor rizika za ishode, i da se u posljednje vrijeme, najviše paze tromboembolijskih komplikacija.

– Ono što se može liječiti su zapaljenske bolesti srčanog mišića. Kada sam virus zahvati srčani mišić, kakvu god da se imali bolest ranije, miokardits koji dolazi sa kovidom će to pogoršati – rekao je Ristić.

Prema njegovim riječima, u ovoj bolesti je mnogo toga individualno i mnogo toga se još ne zna. Imamo one koji su se brzo oporavili, a ima i onih kojima je trebalo mnogo vremena.

– Ukoliko ste komplikaciju na vrijeme prepoznali i dali terapiju, mi imamo situaciju da bolesnika sa 89 godina i preteškom srčanom bolešću puštamo kući potpuno oporavljenog praktično bez komplikacija, a imao je koronu – kazao je Ristić.

Ukoliko su pluća, dodaje, oštećena, trpi srce.

– To je samo znak upozorenja za kliničare da se adekvatna terapija primjeni – dodaje Ristić.

Mnogo toga je važno da se prepozna ona populacija pacijenata koja je najugroženija.

– Velika istraživanja tek slijede. Postoje nekoliko kandidata u različitim grupama lijekova koji ovu tešku upalu, pogotovo najteže forme inflamacije mogu da privedu u stabilnije forme bolesti – navodi Ristić.

Ukazuje da su najvažnije preventivne mjere.

– Ako neko ima kardiovaskilarne bolesti udružene sa dijabetesom, taj dio populacije je najosjetljiviji. Što ste stariji, što je dijabetes loše regulisan, što je ozbiljnija srčana bolest koju imate, to će kovid 19 pogoršati i ta populacija mora najviše da se čuva – objašnjava Ristić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh