Zdravlje

Doktorica Edita Stokić: “Korona je opasna za ove ljude; češće završavaju u bolnici, češći i smrtni slučajevi”

Nekima popuštaju bubrezi, srce…

Koronavirus - Republika.rs

Sve je veći broj pacijenata koji imaju tešku i veoma tešku kliničku sliku. Morate znati i činjenicu da oboljenje kovid virusnom infekcijom razvija brojne komplikacije. U liječenju pacijenata koji su hospitalizovani uočavamo dva problema: pacijent koji se hospitalizuje rijetko kad ima samo kovid infekcije, sa razvojem njegove druge bolesti se pogoršavaju, mogu i da se razviju druge komplikacije među kojima je šećerna bolest“, kazala je načelnica KC Vojvodina Edita Stokić i dodala “da je gojaznost veliki problem u Vojvodini i da sa porastom stepena gojaznosti dolazi do veće mogućnosti do hospitalizacije, ali i većim mortalitetom“.

Dakle, dijabetes i gojaznost su prepoznati kao veliki faktori rizika kad pacijent oboli od kovida.

Živeći u ovom vremenu u ovoj epidemiji imamo i novu realnost, a to je da je gojaznost povezana sa kovidom i to se mora uzeti u obzir u perspektivi kada budemo u svojim rukama imali i vakcinu – zaključila je.

Nekima popuštaju bubrezi, srce…

Doktorica Stokić je objasnila da u ovom naletu pacijenti imaju težu kliničku sliku, ali ne samo vezane za respirator.

Kod ovih pacijenata zavisno od njihovih postojećih boelsti dolazi do popuštanja bubrega, srca. Istovremeno, terapija koju su pacijenti ranije primali ima upliva u novu terapiju za kovid. To zahtjeva multidisciplinarni pristup. Svaki pacijent je individua za sebe sa svojim bolestima koje je ranije imao – dodala je ona, prenosi “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh