Svaštara

Šta se zapravo događa u vašem tijelu kada progutate žvakaću gumu?

LJUDSKO tijelo je čudesno na više načina. Uzmite u obzir činjenicu da može proizvesti milijune krvnih stanica u roku od 60 sekundi.

Žvakaća guma - Twitter

Ipak, ne postoji razlog da vjerujete u priču koju ste slušali tijekom djetinjstva i koja kaže kako će žvakaća guma koju ste progutali ostati zarobljena u vašem tijelu sedam godina.

“Ta tvrdnja je znanstveno točna otprilike kao i tvrdnja da će vam ako progutate sjemenke lubenice u trbuhu narasti lubenica”, kaže Caleb Backe, stručnjak za zdravstvo i dobrobit iz Maple Holisticsa, prenosi “Index“.

Što onda vaše tijelo radi s progutanim žvakaćim gumama?

Žvakaća guma sastoji se od više dijelova: rastezljivog dijela koji možete žvakati te arome, zaslađivača i konzervansa. Ljudsko tijelo ne može probaviti rastezljivi dio, odnosno gumu, ali može probaviti sve dodatke koji okus čine privlačnijim.

To naravno ne znači da će vam žvakaća guma zaglaviti u tijelu, što bi dovelo do problema sa želucem ili probavom. Umjesto toga, tijelo će je probaviti kao i sve druge stvari pa će ona napustiti vaš probavni sistem kroz najviše sedam dana, piše The Healthy.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh