Zdravlje

Šta se može dogoditi tijelu ako se nagutate bazenske vode?

AKO vam je more, jezero ili rijeka daleko, najbolji način za osvježenje je kupanje u javnom bazenu kojim se može pohvaliti gotovo svaki grad. Skakanje, prskanje, ronjenje i plivanje u bazenu odlična je zabava za djecu i odrasle, ali jeste li se ikada zapitali što bi se moglo dogoditi ako se nagutate bazenske vode?

Bazen - blogspot

Naime, poznato je da se vodi u bazenima dodaje klor kako bi bila čista i podobna za kupanje, ali ipak u njoj može završiti puno prljavštine i neželjenih tvari. WebMD izvještava da se na analnom otvoru ljudi nalazi 0,14 grama izmeta koji će, uslijed kupanja, završiti u bazenu, prenosi “Ordinacija“.

Sam klor, u manjim količinama, ne može naškoditi, ali nije dobro piti veće količine klorirane vode jer to može dovesti do trovanja, piše HealthDay. Najčešći simptom su crijevne tegobe, uglavnom proljev.

Također, ako je voda hladna i bistra, ne znači da je potpuno sanitarna. Izvješće Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) iz 2017. otkriva da su se slučajevi kriptosporidioze udvostručili od 2014. Riječ je o infekciji uzrokovanoj cryptosporidiumom čiji je prvi simptom vodenasti proljev uz druge znakove poremećaja probave.

Slobodno plivajte i potražite predah od vrućine u bazenu, ali pripazite da je ne pijete. Bolje je ne riskirati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh