Zdravlje

WHO objašnjava “3C pravila” i kako može da nas zaštiti od koronavirusa

Zbog činjenice da postoje određena mjesta na kojima se koronavirus brže širi, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) u nekoliko koraka objasnila je šta to trebate izbjegavati, a šta primijeniti.

Koronavirus - Kurir.rs

Ta pravila definisali su kao “3C pravila”.

Prvi problem su mjesta na kojima je prevelika gužva, mjesta u kojima je nemoguće držati distancu od dva metra koja se preporučuje. Na takvim mjestima, veći je rizik za širenje koronavirusa te ih je potrebno izbjegavati.

Drugi savjet je da obavezno, čak i u prostorijama u kojima radite zajedno s dosta ljudi, držite odstojanje s kolegama i prijateljima, odnosno da izbjegavate bliske kontakte.

Treće uputstvo odnosi se na zagušljiva i zatvorena mjesta, poput zatvorenih koncerata i zabava, u kojima je slaba ventilacija.

Čak i kada se ukinu ograničenja i mjere predostrožnosti, razmislite o tome da poštujete ove tri stvari, ostanite sigurni i budite odgovorni”, poručuju iz SZO.

Još jednom su podcrtali da je jako važno držati distancu barem jedan metar, kad god je to moguće, prozračiti prostorije u kojima boravite, voditi brigu o ličnoj higijeni, prati ruke redovno te nositi masku, posebno u situacijama u kojima je nemoguće da držite distancu od ljudi, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh