Zdravlje

Kako mjesec u kojem ste rođeni određuje kojim ste bolestima skloni

Stručnjaci tvrde da sada postoje i naučni razlozi zbog kojih treba da obratite pažnju na mjesec u kojem ste rođeni!

Bolnica - Express.hr

Proučavajući veliku bazu podataka pacijenata koju je Medicinski centar Kolumbije razvijao posljednjih godina, doktor Nikola Tatoneti i njegov tim su po prvi put posmatrali da li mjesec rođenja zaista može da ima neke veze sa nastankom određenih bolesti.

Uspjeli su da utvrde da je od 1668 bolesti koje su primjećene kod pacijenata, 55 pokazalo snažnu vezu sa mjesecom u kojem su ti ljudi rođeni, a Tatoneti tvrdi da to nije slučajnost, prenosi portal “Stil“.

Utvrđena je veza sa 16 bolesti koje niko do sada nije povezivao sa mjesecima, a među njima je veliki broj onih koji su u vezi sa zdravljem srca.

Astrologija se temelji na mjesecu u kom ste rođeni, što šteti ovakvim istraživanjima, jer ona nema nikakvih naučnih dokaza koji je potvrđuju. Doba godine u kojem ste rođeni odražavaju se na vas nakon rođenja“, rekao je Tatoneti.

Prema podacima dobijenim kroz istraživanje sprovedeno na 1,7 miliona ljudi, rođeni u januaru najčešće boluju od hipertenzije, dok februar kao mjesec rođenja donosi atrijalnu fibrilaciju, poremećaj srčanog ritma koji izaziva treperenje pretkomore.

Takođe se pokazalo da i proljećni mjeseci donose srčane bolesti, pa tako oni koji su rođeni u martu boluju od ateroskleroze, a oni koji rođendan slave u aprilu, ne mogu da zaobiđu anginu pektoris.

Rođeni u maju, junu, julu i avgustu su najčešće veoma zdravi i pošteđeni opakih bolesti, koje se ponovo javljaju u septembru – rođeni u ovom mjesecu boluju od astme.

Sa druge strane, oktobar mjesec donosi mentalne bolesti, novembar česte infekcije, dok se rođeni u decembru bore sa bronhiolitisom od najranijih dana, prenosi “Luftika“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh