Zdravlje

“Osjećam da mi je kratak dah” – Nemate jasne simptome korona virusa? O jednoj stvari morate obratiti pažnju

Pandemija korona virusa već je mjesecima u toku i izaziva brigu, bijes, strah i druge jake emotivne reakcije na svijet koji se pred našim očima potpuno mijenja.

Koronavirus - AP

U vrijeme ovakve nesigurnosti i straha svako će reagovati drugačije, ali činjenica je da ovako ozbiljne situacije izazivaju i podjednako jak udar na naše mentalno zdravlje. Kako se sa time izboriti i kako proći kroz pandemiju sa što manje psiholoških posljedica, odgovorila je psiholog Radmila Grujičić.

Svakog dana smo na udaru bujice vijesti o virusu. Dodajte tome život u manjoj ili većoj izolaciji, promjenu na poslovima jer mnogi su prešli na rad od kuće, ukoliko su uopšte imali sreće da zadrže posao, finansijske teškoće, a ako je u sve uključena i briga za nekog zaraženog koji je nama blizak, jasno je da situacija kod mnogih izaziva talase nemira i anksioznosti.

Mnogi kažu da u toku dana redovno osjete simptome infekcije korona virusom, iako nisu zaraženi. To nije ništa čudno, jer se dosta simptoma napada panike poklapa sa simptomima korona virusa.

Anksioznost je reakcija organizma na stres i lučenja adrenalina. Simptomi anksioznosti uključuju i lebdeću strepnju, strah od nečeg neodređenog, lupanje srca, vrtoglavicu, tjeskobu u stomaku poput nekog strujanja, znojenje, hladne ruke i noge, plitak dah, kao da se borite za vazduh – kaže doktorica.

Važno je napomenuti da napadi anksioznosti imaju određeni intenzitet i da simptomi u toku dana slabe i javljaju se u naletima. Briga može da bude konstantna kroz cijeli dan, ali ne i fizički simptomi poput tahikardije ili plitkog disanja. Zato, ako nemate jasne pokazatelje infekcije korona virusom poput temperature, groznice, kašlja, već samo osjećate uznemirenost i plitak dah, moguće je da vas je samo preplavio nalet panike.

Neka stresna stanja, posebno kod hipohondrijaze mogu i da psihički izazovu blago povišenu temperaturu tijela. Ne drastično uvećanu, već onu poput 37,1 stepen, tako da i na to treba obratiti pažnju – upozorava Radmila Grujičić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh