Zdravlje

Pulmolog: “Pacijenti sa koronom treba da rade ove vježbe – one jačaju mišiće za disanje i brže oporavljaju pluća”

Pojedini pacijenti koji su preležali koronu ispričali su da su u bolnici radili određene vježbe disanja koje su im dosta pomogle.

Vježbe - Zena.blic.rs

O kakvim vježbama je riječ i kako djeluju na pluća i oporavak od virusa, pitali smo prim. dr sci. med. Tatjanu Radosavljević, pulmologa, prenosi “Žena“.

Dubok uzdah, ruke uvis, duboko udisanje, kratko zadržavanje daha, izdah, spuštanje ruku“, glasi jedna od vježbi koja se ponavlja nekoliko puta dnevno i koja se može pročitati u ispovijestima osoba koje su pobjedile koronu.

Pokazalo se da su takve vježbe veoma važne za oporavak pacijenata koji boluju od kovida-19 u okviru respiratorne rehabilitacije. Riječ je o specijalizovanim vježbama koje izvodi fizijatri specijaliste za respiratorne bolesti“, objašnjava za “Ženu” pulmolog Tatjana Radosavljević.

Kako vježbe djeluju na organizam?

Tim vježbama se jačaju mišići za disanje koje se tako olakšava, odnosno šire se pluća i ubrzava oporavak ovog organa“.

Pulmolog dodaje da se treba početi od lakših vježbi ka onim komplikovanijim mada su sve “veoma jednostavne i nalik joga vježbama za disanje”. Ukoliko se primjenjuju kod težih pacijenata izvode se u krevetu.

Veoma je bitno da se sa vježbama počne dosta rano. U našim bolnicima se ne primjenjuju toliko kod pacijenata sa koronom, samo u pojedinim ustanovama“, dodaje dr Radosaljević i ističe:

Vježbe odlično poznaju pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća i sa astmom kod kojih su one dio standardne terapije, a postoji ogroman broj takvih vježbi“.

Pulmolog naglašava da vježbe disanja mogu raditi i zdrave osobe kako bi ojačale pluća, a među onima koje izvode asmatičari nalaze se i sljedeće:

vježba za trbušno (dijafragmalno) disanje broj 1: lezite na leđa, sa nogama polusavijenim u koljenima (ugao između tijela i natkoljenica od oko 130 stepeni omogućuje maksimalno opuštanje trbušnih mišića). Dlanove postavite na stomak. Dišite na nos, i pritom podiže stomak. Pri izdisaju, uvucite stomak prema kičmenom stubu.

vježba broj 2: početni položaj je kao u prethodnoj vježbi. Prilikom udisanja i podizanja stomaka na gore, pružajte lagani otpor pritiskom dlanova i raširenih prstiju na prednji trbušni zid. Prilikom izdisaja i uvlačenjem stomaka- pojačavanjem pritiska na stomak olakšajte istiskivanje vazduh iz pluća.

vježba za grudno disanje broj 1: položaj je kao kod prethodne vježbe, ali su šake dlanovima i raširenim prstima postavljene na prednje, bočne strane grudnog koša. Prilikom udisaja, maksimalno se širi i podiže grudni koš, a prilikom izdisanja grudni se koš opušta.

vježba broj 2: položaj je isti kao kod prve vježbe, ruke su opružene pored tijela. Pri udisanju ruke se povlače po podlozi do položaja iznad glave (u širini ramena, što znači da se dlanovi ne spajaju) Pri izdisaju ruke se lagano vraćaju u početni položaj.

Pri kraju izvođenja ove vježbe nekoliko puta produbite izdah podižući glavu od tla i gurajući je unaprijed, uz snažno zatezanje prednjih trbušnih mišića.

vježba broj 3: kreće se od istog početnog položaja kao kod druge vježbe, ali su šake dlanovima i raširenim prstima ponovo oslonjene na prednje, bočne strane grudnog koša. Pri udisaju ruke se odižu od grudnog koša i opružaju do položaja iznad glave (u širini ramena). Pri izdisanju ruke se vraćaju u početni položaj blago potiskujući rebra ka unutrašnjosti grudnog koša i pojačajavući izdisaj, uz istovremeno podizanje i povijanje glave od podloge prema grudnoj kosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh