Zdravlje

Istraživanje: Oštećenja mozga i halucinacije posljedice COVID-19

Virus korona ne nanosi samo štetu plućima, srcu i bubrezima, već uzrokuje i teža oštećenja mozga, a pacijenti boluju od određenih neuroloških stanja uključujući paranoju i halucinacije, navodi se u studiji britanskih istraživača.

Koronavirus / ilustracija - Avaz

Ubrzo nakon puštanja iz bolnice zbog liječenja od COVID-19 žena iz Britanije stara 55 godina počela je da halucinira. Ona je počela da pati i od manije gonjenja, a pojavio se određeni nagon da stalno skida i oblači kaput, navodi AFP.

Ona je jedna od 43 pacijenta s teškim neurološkim komplikacijama koja je dio studije britanskih naučnika i koja je objavljena u časopisu “Brejn”.

Ovaj virus, prema najnovijim istraživanjima, može da izazove moždani udar, različite tipove encefalitisa, ADEM, odnosno akutno upalno oboljenje centralnog nervnog sistema koji obično pogađa djecu, i Giljen Bareov sindrom (stanje koje napada nervni sistem i izaziva paralizu).

Komplikacije, za koje se čini da pogađaju samo mali broj zaraženih virusom, obično se pojavljuju šest dana prije i 14 dana nakon pojave uobičajenih simptoma COVID-19 kao što su suv kašalj ili groznica, prensoe “Nezavisne“.

Za neke preživjele komplikacije usljed virusa korona mogu da traju do kraja života, navodi AFP.

“Morali smo da čekamo da virus dođe u Evropu iz Kine prije nego što su nam italijanski naučnici mogli da kažu nešto o njegovim neurološkim efektima”, rekao je Pjer-Mari Ledo, direktor Odjeljenja za neurologiju na Institutu Paster u Parizu.

Među prvim simptomima virusa COVID-19 registrovani su gubitak ukusa i mirisa.

Ledo je rekao da nova studija omogućava jasniji uvid u neurološka oštećenja koja uzrokuje COVID-19.

Novo istraživanje ukazuje da COVID-19 napada neurone i da je neurotropski.

Najpoznatiji neurotropski virus je onaj koje uzrokuje bjesnilo, a isključivo napada centralni nervni sistem.

Činjenica da je COVID-19 prevashodno respiratorna bolest ni na koji način ne spriječava ovaj neurološki aspekt virusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh