Zdravlje

PROLAZNI BOL ILI NEŠTO OPASNIJE? Uz savjete doktora razlikujte stomačni virus od korone

Infekcija virusom korona kod velikog broja zaraženih praćena je i stomačnim problemima.

Bol u stomaku - Twitter

S obzirom na to da su ljeti inače česte stomačne viroze, vrlo je bitno da se razlikuju simptomi koju upućuju na infekciju kovidom 19 od obične “prehlade stomaka” ili eventualnog trovanja.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara, kaže da nije jednostavno napraviti razliku, ali da postoje izvjesni znaci:

– Ukoliko je kovid 19 uzrok gastrointestinalnih tegoba, najčešće se javlja i povišena temperatura, respiratorne tegobe, malaksalost, gubitak čula mirisa. U slučaju običnog virusnog gastroenteritisa, ovi pridruženi simptomi ne postoje. Dakle, za razlikovanje je bitna klinička slika, epidemiološki podaci kao i dodatne dijagnostičke metode u slučaju sumnje na kovid 19.

Zasad se na kovid 19 o trošku države testiraju samo oni pacijenti koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i bol u grlu. Jer, što se tiče stomačnih problema, potrebno je da se sačekaju rezultati mnogobrojnih istraživanja da bi moglo pouzdanije da se kaže u kom procentu je zastupljena gastrointestinalna simptomatologija kod zaraženih virusom korona.

– Prema jednoj studiji, koja je obuhvatala 206 hospitalizovanih pacijenata sa lakšom kliničkom slikom u Vuhanu, njih 48 je imalo samo digestivne simptome, 69 je imalo digestivne i respiratorne simptome, a preostalih 89 samo respiratorne simptome – kaže doktor Marković.

– Pojedini radovi ukazuju na to da su neki pacijenti imali dijareju i mučninu prije pojave respiratornih tegoba. Druga studija, koja je obuhvatila 1.099 pacijenata, ukazuje na to da je dijareja bila prisutna kod četiri posto oboljelih od kovida, a povraćanje kod pet posto.

Poseban izazov za ljekare koji su specijalisti za gastroeneterologiju su oboljeli od inflamatornih bolesti crijeva.

– Pacijenti sa hroničnim inflamatornim bolestima crijeva mogu da imaju proliv koji je povezan i sa pogoršanjem bolesti, pa specijalista mora da bude obazriv prilikom postavljanja dijagnoze – ističe dr Marković i dodaje da još stvari treba posmatrati kroz prizmu kovida 19.

U slučaju da klinička slika i epidemiološki nalazi ukazuju na kovid 19, potrebno je da se uradi krvna slika, sedimentacija, CRP, fibrinogen, feritin, D-dimer, PSR test i rendgen srca i pluća.

– Ako pacijent ima samo akutnu dijareju, potrebna je analiza stolice – kaže dr Marković, prenose “Novosti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh