Zdravlje

Ako imate ovu bolest, morate ostati u kući! Uz nju je korona virus fatalan: Stiglo važno upozorenje

Ponovnim povećanjem broja oboljelih od korona virusa, oboljeli od cistične fibroze strahuju za svoje živote. S obzirom na veliki broj asimptomatskih slučajeva, kao i masovno zaražavanje mlađe populacije, oni su i dalje u velikoj opasnosti.

Koronavirus - PR / Haber.ba

U prvom naletu virusa mnogi oboljeli i njihovi roditelji bili su prinuđeni da ostanu u izolaciji kako bi se zaštitili, a popuštanjem mjera morali su svi da se vrate na svoja radna mesta, a djeca u vrtiće.

S obzirom da novim povećanjem broja obolelih od virusa hronični bolesnici i oboleli od retkih bolesti nisu zaštićeni, postavlja se pitanje šta će biti sa njima?

Naše stanje je takvo da običan virus i grip može dovesti do fatalnih posljedica, te smo naučeni da budemo disciplinovani. Sada je situacija takva da sami sebe ne možemo više sačuvati, te je neophodno pod hitno uvesti mjere koje će nas zaštititi.

Mnogi roditelji zbog svoje djece, kao i oboleli koji su radno sposobni moraće da napuste svoja radna mjesta kako bi zaštitili svoje živote. Mnogi od nas postaće socijalni slučajevi, jer ne postoji način da nas država zaštiti od novog naleta, koji je već uzeo maha.

Napominjemo da kada bi neko od obolelih od cistične fibroze bio zaražen korona virusom, zasigurno bi to imalo fatalne posljedice.

U ovoj situaciji prepušteni su sami sebi. Roditelji nemaju pravo na bolovanje, a oboljelima nije omogućen rad od kuće. Da li je u pitanju prirodna selekcija? Da li su oboljeli od hroničnih bolesti teret državi, te je ovo prilika da se rastereti zdravstveni sistem?

Udruženje CF Srbija apeluje na organe vlasti da se omogući rad od kuće oboljelima od cistične fibroze, i drugih rijetkih i hroničnih bolesti, koji su društveno korisni i doprinose društvu, kako bi i dalje mogli da nastave tim tempom i spasu svoje živote, kao i bar jednom roditelju oboljele djece, kako bi ona mogla da se izoluju kod kuće dok se život ne vrati konačno u normalno stanje,piše Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh