Zdravlje

Ako često imate zatvor: Spašava vas šest stvari, evo i kojih

Imati zatvor može biti vrlo neugodno, frustrirajuće pa i bolno. Iako za to može biti puno razloga, možda jednostavno ne unosite dovoljno vlakana ili ste dehidrirani.

U ovom slučaju, sve što trebate učiniti je da oslobodite svoja crijeva je okrenuti se uravnoteženim i zdravijim prehrambenim navikama.

1. Čaj s medom i limunom

Napravite čaj po želji i dodajte med i limun. Med je laksativ, a limun djeluje kao prirodni stimulans probavnog sistema i pomaže kod izbacivanja toksina iz tijela.

2. Puno vode

Svi bi trebali popiti barem dvije i po litre vode na dan. Tvrda i suha stolica često je posljedica dehidracije, a ispijanje dovoljno vode održavat će tijelo pravilno hidriranim i olakšati prolazak stolice.

3. Jedite hranu bogatu vlaknima

Vlaknasta hrana djeluje kao prirodni laksativ. Oni pomažu stolici da zadrži što više tekućine. U svakodnevnu prehranu treba uključiti najmanje 25 do 30 grama vlakana za normalnu stolicu. Voće i povrće najbolji je izvor vlakana, a posebno se ističu mrkva, prokulice, brokula,leća, zob, smokve i crni grah.

4. Jedite suhe šljive

Ne samo da su bogate vlaknima, već sadrže i sorbitol, šećer koji ispušta stolicu i koji prirodno ublažava zatvor. U 100 grama šljiva nalazi se 14,7 grama sorbitola, šećera ublažava opstipaciju. Ako ne volite okus šljiva, pijte sok. Možete ih prokuhati u vodi, samo što će sok sam po sebi imati manje vlakana.

5. Sjemenke

Lanene sjemenke omekšavaju stolicu. Uvrstite ih u prehranu i poboljšajte probavu.

6. Uključite jogurt u prehranu

Ova mliječna namirnica sadrži probiotike koji njeguju crijevnu floru i vaša stolica će biti redovnija.

Za kraj, pripazite na položaj sjedenja za vrijeme obavljanja nužde. Ako leđa i bedra rade ugao od 90 stepeni, prolazak stolice u tom položaju je teži zbog puborektalnog mišića koji okružuje debelo crijevo. Tada je mišić zategnut i ne dozvoljava da se debelo crijevo razvuče dovoljno. Ispravan način sjedenja je da se polako nagnete naprijed, tako da vam je kičma pod uglom od 35 stepeni, piše Faktor


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh