Zdravlje

Skoro polovina oboljelih od koronavirusa ima isti simptom

Istraživački tim je analizirao podatke pet ranije objavljenih studija, a koje su provedene od januara do kraja marta ove godine. Od 817 osoba zaraženih Covid-19, a koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 odsto je osjetilo promjene u čulu okusa

Kašalj - Bastabalkana.com

Kod skoro polovine zaraženih korona virusom dođe do promjena u čulu okusa – pokazalo je jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Gastroenterology.

Istraživanjem se došlo do podataka koji bi mogli biti korisni za kliničare prilikom tretiranja pacijenata kod kojih Covid-19 može biti smrtonosan, piše britanski dnevni list Deccan Herald.

“Ranijim studijama nije primijećen ovaj simptom i to vjerovatno zbog toga što su drugi simptomi poput kašlja, groznice i otežanog disanja bili mnogo izraženiji”, ukazao je Muhamed Aziz sa američkog Univerziteta Toledo.

Istraživački tim je analizirao podatke pet ranije objavljenih studija, a koje su provedene od januara do kraja marta ove godine. Od 817 osoba zaraženih Covid-19, a koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 odsto je osjetilo promjene u čulu okusa.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi ovaj procenat mogao biti i veći jer su se neka istraživanja zasnivala na podacima pacijenata koji nisu primijetili svaki simptom virusa. Sumnja se da se promjene u ovom čulu dešavaju kod ljudi koji imaju blaže simptome. Međutim, potrebno je provesti više studija kako bi se provjerila ova sumnja, prenosi “Fokus“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh