Zdravlje

Zbog čega sve više mladih doživi moždani udar

Prvo što bi trebalo da naglasimo jeste da postoje više tipova moždanih udara, ali se svi oni na kraju svrstavaju u dvije grupe: ishemička cerebrovaskularna bolest i hemoragična cerebrovaskularna bolest.

Moždani udar - Faktor

Ishemička CV bolest je češća, uzrokovano je embolijom (najčešće iz srca) i trombozom.

Hemoragična CV bolest je, srećom, rijeđa od ishemičke, a dešava se kad dođe do izliv krvi u samo tkivo mozga i u moždane ovojnice.

Većina moždanih udara (šlogova) dešava se starijim  ljudima, jer normalno je da – kako organizam stari – postajemo podložniji vaskularnim oboljenjima.

Ipak, danas ljekari često imaju prilike da vide i kako mladi ljudi, čak i oni u 20-im i 30-im godinama, imaju problema s nakupljanjem masti, holesterola i drugih supstanci koje se lijepe na zidove arterije.

Zbog čega sve više mladih doživi moždani udar?

Kod mlađe populacije ovi problemi s arterijama poznati su kao preuranjena ateroskleroza.

Najčešći faktori rizika ateroskleroza (bolest sužavanja i otvrdnjavanja arterija, uslijed nagomilavanja masnih naslaga u njima) u velikoj mjeri se preklapaju s onima za moždani udar.

Ovi faktori rizika uključuju lošu ishranu, manjak fizičke aktivnosti, pušenje, visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i gojaznost. Od svega navedenog, visok krvini pritisak najveći je rizik za sve tipove moždanog udara.

Na sreću, čak 80 posto slučajeva moždanih udara može da se predupredi pravilnim stilom života i redovnim kontrolama i praćenjem.

A ako imate i trunku sumnje da doživljavate moždani udar (šlog), obavezno pozovite Hitnu pomoć, prenosi “Lepota i zdravlje“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh