Zdravlje

Ovih 12 koraka značajno sprečavaju pojavu velikog broja zloćudnih bolesti

Jedan od najznačajnijih evropskih webinara onkologije Dekodirajmo rak – za sljedeće desetljeće okupio je međunarodne stručnjake koji su javnosti iznijeli najnovije zaključake i planove evropskih zemalja u području prevencije i liječenja svih vrsta raka.

Doktor - Centar-zdravlja.net

Rak kao tema dio je aktivnosti Evropske unije u njenom pristupu koji se zalaže da preventiva mora biti dio novog plana protiv raka koji Evropska komisija donosi tokom ove godine. On će sadržavati preventivu i sveobuhvatnu dijgnostiku te nove terapijske mogućnosti, kažu stručnjaci.

Onkolozi ističu da o prevenciji karcinoma nikada nije dovoljno govoriti i da bi svu pažnju i sredstva trebalo usmjeriti baš u tom pravcu.

Ovo je 12 koraka na koje su podsjetili onkolozi, a kojima se u značajnoj mjeri može spriječiti veliki broj zloćudnih bolesti:

1. Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.

2. Nemojte dopustiti pušenje u svom domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.

3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4. Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.

5. Hranite se zdravo:

– Jedite što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća.

– Ograničite unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama) i izbjegavajte zaslađena pića.

– Izbjegavajte suhomesnate proizvode, ograničite unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.

6. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.

7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, naročito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.

8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.

9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih nivoa radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih nivoa radona.

Radon (222Rn) je radioaktivni plin kojeg ne možemo vidjeti, namirisati ili okusiti – za njegovu detekciju i mjerenje potrebna je posebna oprema. Radon nastaje radioaktivnim raspadom uranija koji se nalazi u tlu i stijenju.

Koncentracija radona u zraku koji udišemo vani je mala, ali može biti velika unutar prostora u kojem živimo ili radimo. Radon lako izlazi iz tla u zrak, gdje se raspada i emitira radioaktivne čestice.

Kako dišemo, čestice ulaze u disajni sistem gdje oštećuju DNA i potencijalno mogu uzrokovati karcinom pluća. Radon možemo pronaći i u vodi.

Vani se radon vrlo brzo razrjeđuje sa okolnim zrakom i općenito ne predstavlja radiološki problem. Vanjska koncentracija radona obično je između pet i 15 Bqm-3.

Vrijednosti koncentracije radona unutar kuće su više i imaju raspon od < 10 do 10 000 Bqm-3. Najveće su vrijednosti radona izmjerene u rudnicima, pećinama i postrojenjima za tretiranje vode. 10. Za žene: - Dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete. - Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije,piše Faktor

11. Uključite svoju djecu u program vakcinisanja protiv:

– hepatitisa B (za novorođenčad),

– humanog papiloma virusa (HPV) (za djevojčice).

12. Učestvujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka:

– debelog crijeva (muškarci i žene),

– dojke (žene),

– vrata maternice (žene).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh