Zdravlje

Ako želite dugo živjeti i biti zdravi – redovito zagrijavajte jetru

Bez zagrijavanja jetre ne može se izliječiti niti jedna kronična bolest! Ako stavite grijaći jastuk na jetru na sat vremena, zagrijavate 100 litara krvi. A porast temperature za samo jedan stupanj povećava baktericidnu aktivnost krvi (sposobnost krvi da ubija mikrobe) 10 puta.

Jetra - atma.hr

Drevni su ljudi idolizirali, častili jetru i vjerovali da je ona najvažniji organ u našem tijelu. Jetra nije romantična kao srce i nije toliko duboka i tajanstvena kao mozak. Međutim, ona ima mnoga prava na jedinstvenost: ona je vlasnik kemije našeg tijela, kao i voditelj skladišta goriva i rezervi, majstor kuće i centar za kontrolu otrova.

Na svom bezgraničnom putu, najzaposleniji je organ među onima koje imamo; njena težina kreće se od 1,5 do 2 kg. U svojoj strukturi jetra je složena razgranata cjevasta žlijezda, čiji su izlučni kanali žučni kanali. Morfofunkcionalna jedinica jetre je lobula jetre.

Ima oblik prizme, veličina joj je širine – od 1,0 do 2,5 mm. Između lobula nalazi se mala količina vezivnog tkiva, u kojem su smješteni interlobularni kanali (žučni kanali), arterije i vene. Tipično, interlobularna arterija, vena i žučni kanal susjedni su jedan do drugog, tvoreći jetrenu trijadu.

Jetra je vaša linija obrane od bolesti!

Venski sustav vrlo je razvijen u jetri i po dužini i po kapacitetu. Podijeljen je na portalnu venu i sustav jetrenih vena. Originalnost portalne vene leži u činjenici da započinje i završava ogromnom masom razgranatih kapilara (poput riječne delte). Ako jetrena arterija isporuči krv bogatu kisikom za prehranu jetrenog tkiva, portalna vena skuplja krv iz cijelog gastrointestinalnog trakta i slezene i glavna je žila koja određuje rad jetre.

Ima jednu od glavnih anastomoza (zaobilazni putevi su normalno zatvoreni) s rektalnim venama: gornjom, srednjom i donjom. Zahvaljujući tim venskim spojevima, jetra igra ogromnu ulogu u normalnoj (ili abnormalnoj) aktivnosti bubrega, slezene, želuca, srca i drugih organa, uključujući i endokrine žlijezde (to je posebno važno u odnosu na štitnjaču).

Prosječno 1,5 l krvi prođe kroz jetru u minuti, od čega 1,2 l (80%) kroz portalnu venu, a 0,3 l (20%) kroz jetrenu arteriju. Jetra je poput citoplazmatske cijevi s ogromnom površinom za usisavanje.

Volumen krvi koja cirkulira u jetri sat vremena i teče kroz portalnu venu je približno 100 litara. Stoga, ako stavite grijaći jastuk na jetru na sat vremena, zagrijavate 100 litara krvi. A porast temperature za samo jedan stupanj povećava baktericidnu aktivnost krvi (sposobnost krvi da ubija mikrobe) 10 puta. Stoga, ako želite dugo živjeti i biti zdravi – redovito zagrijavajte jetru!

Bez zagrijavanja jetre ne može se izliječiti niti jedna hronična bolest

Krv koja ulazi u portalnu venu iz različitih dijelova trbušne šupljine ne miješa se u potpunosti s drugom krvlju, već samo djelomično, kao da je, u zasebnom toku. Iz toga proizlazi da u različite dijelove jetrenog tkiva krv dolazi uglavnom iz različitih trbušnih regija. Dakle, krv slezene teče više u lijevi režanj jetre, a iz debelog crijeva u desni. (Ovo potvrđuje ispravnost narodnih metoda čišćenja jetre: “Prvo – ne čistite jetru s dva čišćenja, treba vam najmanje 5-6 čišćenja s periodima mirovanja za jetru 2-3 tjedna”).

Još jedna značajka jetrenog protoka krvi je sporiji protok krvi kroz jetrene žile u usporedbi s drugim organima. Ali pritisak u portalnoj veni, u usporedbi s venama drugih područja, je snažniji – od 7 do 14 mm. Što slijedi iz ovoga, što je zaključak?

Naša moderna prehrana čini našu krv kiselijom, to dovodi do stvaranja neuobičajene jetre karakteristične za istu kiselu, visoko agresivnu žuč!

Krv, lišena prirodnih organskih minerala, vitamina i drugih hranjivih sastojaka, plus naš sjedilački način života, plus agresivna žuč, dovode do uništenja sustava izlučivanja žuči u kojem je diskinezija kanala daleko od najvećih problema.

No, ovaj problem ima sljedeće posljedice: prije svega, otpor u žučnim kanalima povećava se na 750-800 mm. Pod takvim pritiskom može doći do elementarnog refluksa koncentrirane, agresivne žuči kroz zajedničke kanale u gušteraču, što vrlo brzo dovodi do njenog uništavanja, posebno langerhansovih otočića koji proizvode inzulin: oni čine samo 2-3% ukupne mase gušterače – i tada počinje dijabetes!

Nadalje, sa stvorenim otporom u žučnim kanalima, koncentracija žuči ponekad se povećava 20 ili više puta. To dovodi do taloženja viška tvari u žuči. Prvo kolesterol počinje kristalizirati, zatim bilirubin, zajedno s produktima oksidacije, soli, vapna itd. Ovdje imate poznati kamenac!

Ali zajedno s kamencem u jetrenim kanalima taloži se amorfna masa bilirubin-kalcij, slična ugrušcima. U žučnom mjehuru i kanalima može biti žućkasto-bijeli pijesak, razmazana masa. Jetra je poput kugle iznutra ispucana žučnim trombovima. Istodobno su sva okolna tkiva vrlo zbijena. Sve to komplicira arterijski protok krvi i posebno protok krvi kroz portalnu venu.

Evo još jedne nesreće – portalne hipertenzije. Jedan od glavnih razloga nastanka žučnih trombova u žučnim kanalima je protein, masna infiltracija jetre. Proteinsko-masne mase, taložene u jetri, razdvajaju jetrene lobule, istiskuju stanice epitela, vodeći ih do atrofije, započinje restrukturiranje jetre.

Kada su udaljenosti između stanica jetre i oko portalne vene začepljene, kada su krv i limfni kanali u stanju stagnacije, curenja, nastaje ciroza bez prethodnog uvođenja virusa!

Jetrena limfa sadrži više molekula proteina nego limfa drugih organa. Takozvana serozna upala može biti uzrokovana blokadom limfne struje u jetri. Blokada limfnih putova jetrene kapsule izaziva bolne promjene, zaustavlja kretanje trbušne tekućine.

Ascites, nakupljanje plinova u debelom crijevu, gurajući jetru do prsa, komprimira inferiornu venu kavu, sužava limfne putove u predjelu trbuha i smanjuje limfni protok u jetri. Formiranje limfe u jetri odvija se vrlo intenzivno, jer od ovog jedinstvenog organa dolazi od 1/3 do 1/2 cijele limfe tijela.

Limfa je glavni krivac za bolest štitnjače! Protok krvi u samoj jetri uvelike varira od pokreta usisavanja prsnog koša, a posebno od kretanja dijafragme. U zdravom tijelu, dijafragma stvara 18 oscilacija u minuti. Pomiče se 2 cm prema gore i 2 cm prema dolje. U prosjeku, amplituda pokreta dijafragme iznosi 4 cm.

18 vibracija u minuti – što znači 1000 na sat, 24000 dnevno! Sada razmislite o radu ovog mišića, najmoćnijeg u našem tijelu, i o impresivnom području koje se spušta poput savršene tlačne pumpe, komprimirajući jetru, slezenu, crijeva, oživljavajući sav krvotok portala i trbuha.

Dijafragma je “drugo vensko srce”

Komprimirajući sve krvne i limfne žile trbuha, dijafragma prazni venski sustav i gura krv naprijed – u prsa. Dijafragma je “drugo vensko srce”!

Ako muškarac ima „pivski trbuh“ umjesto ovog srca, on često pati od zatvora i kamenca u žučnom mjehuru, koji nisu baš tipični za muškarce i bolesti štitnjače koje su mnogo rjeđe kod muškaraca nego kod žena, često ima bolesti prostate, čak i karcinom…

Odsustvo dijafragmatskog disanja kod žena uvelike pridonosi venskoj zagušenosti i jedan je od glavnih uzroka žučnih kamenaca, zatvora, tromboflebitisa, bolesti štitnjače i drugih bolesti povezanih s venskim zagušenjem, pa sve do raka, posebno prsnog koša i genitalija.

Tijekom prehlade, jetra i slezena zadržavaju 30 do 50% ukupnog volumena krvi u cirkulaciji. Bez aktiviranja dijafragmatskog „venskog srca“, jedinstvene pumpe za guranje limfe u torakalni kanal, nikada se ne možemo nositi s ogromnim brojem bolesti uzrokovanih venskim zagušenjem: pneumonijom, nefrosklerozom, pneumosklerozom, sklerodermom, multiplom sklerozom, cirozom jetre, miokarditisom, oticanjem endokarditisa, nekrozom kože.

Posljedice venske stagnacije:

Značajno povećanje ugljičnog dioksida u venskoj krvi.
Povećanje volumena venske krvi i smanjenje volumena arterijske krvi.
Smanjenje količine kisika u stanicama, u tkivima, u svim organima i povećanje količine ugljičnog dioksida u cijelom tijelu.
Pažnja; Ovo je hipoksemija i intoksikacija! Oni su krivci za velike ozbiljne bolesti, uključujući i endokrine, i prije svega – štitnjaču.

Bolesti poput čitavog niza kardiovaskularnih bolesti, neuritis i neuralgija, astma, bazedova bolest (tirotoksikoza), epilepsija, glaukom, katarakta i druge – razvijaju se bez bilo kakve mikrobne intervencije. I zapamtite: svaka venska zagušenja otvaraju široka vrata infekcije!

Evo neočekivane gomile: jetra – dijafragmatsko disanje – venska zagušenja – bolest štitnjače (ne računajući druge, ne manje složene). Treba razmisliti i nešto uraditi.

Kako organizirati mjere za borbu protiv venskog zagušenja?

Grijač na području jetre smanjuje vensku kongestiju u jetri i u svim tkivima navodnjava portalnom venom. U slučaju ciroze jetre, morate se pridržavati dijeta s voćem i povrćem.

Vrući oblozi na prsima smanjuju ili ublažavaju vensku kongestiju u plućima (ili, figurativno izrazom izvrsnog istraživača iz Sankt Peterburga M. Ya. Zholondza, „hipertenziju malog optoka cirkulacije“, koju sam već spomenuo), u pleuri, u miokardu. Raspon hipertermičkih kupki (koje ne prelaze 42 ° C) učinkovit je alat za prevenciju opće i lokalne venske stagnacije.

Hipertenzija portalne vene uzrokuje da dio krvi koji nije prošao kroz jetru kroz portalnu venu ide okolo (kroz takozvanu kolateralnu cirkulaciju) putem anastomoza sa superiornom i inferiornom venom kavom, rektalnom i drugima. Dolazi do stagniranog povećanja slezene. Zastoj u venskom sustavu gušterače dovodi do distrofičnih promjena u njoj i do kršenja njene funkcije, sve do dijabetesa.

Zastoj u venama želuca i crijeva krši sekretorna i apsorbirajuća svojstva tih organa, kao rezultat – probava je poremećena, razvija se loša probava.

Hipertenzija portalne vene uzrok je stvaranja fibroida, cista, hemoroida, jakog krvarenja kod žena, tromboflebitisa, opće hipertenzije, kao i edema i drugih bolesti.

Jetra je vrlo strpljiv univerzalni organ. Štoviše, sposobna je obnoviti svoje mrtve i oštećene stanice. Može funkcionirati u prisutnosti 1/5 dijela ili čak manje, u slučaju raka, kada se odstrani 90% jetre, a ubrzo nakon operacije, ta žlijezda raste do svoje prethodne veličine.

Dakle, može se zaključiti da je jetra potencijalno besmrtna. Unatoč tome, stalnom zloupotrebom nezdrave prehrane, pića, nezdravih lijekova, naravno, troši se u mladoj dobi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh