Zdravlje

Tri hurme dnevno do boljeg zdravlja

Ovaj moćni antioksidans sprečava nastanak malignih i kardiovaskularnih oboljenja

Hurme - Ilustracija/Facebook

Hurme se konzumiraju u različitim dijelovima svijeta, a u arapskim zemljama su važan dio ishrane. Najčešće se jedu sušene, ali to ne pravi neku razliku – njihovo blagotvorno djelovanje na zdravlje ostaje isto. Naročito su značajne za vegetarijance jer sadrže pojedine materije koje se teško pronalaze u namirnicama biljnog porijekla, kao sto su vitamini B6, selen, vlakna, magnezij, bakar, kalij i mangan.

Vjeruje se da doprinose liječenju raka jer sadrže selen. Ovaj moćni antioksidans sprečava nastanak malignih i kardiovaskularnih oboljenja, jača imunitet i štiti organizam od infekcija. Selen, također, stimulira rad štitne žlijezde, pa njegov nedostatak dovodi do ozbiljnih hormonalnih promjena.

Hurme sadrže i fosfor, a on igra važnu ulogu “hrane za mozak”. Iz tog razloga se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Sadrže elementarni hlor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela datula sadrži vitamine A, C, B1, B2 i nijacin. Datule su, također, dobar izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

Bogat su izvor željeza i njihova svakodnevna konzumacija odlična je preventiva anemije (i terapija onima koji pate od nedostatka ovog elementa) – 100 grama datula sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti željeza,prenosi Avaz.ba

Redovno unošenje ove voćke pomaže i pri konstipaciji, s obzirom na visok nivo vlakana koja doprinose boljem varenju hrane. Ima i protuupalno djelovanje, pomaže u stanjima poput artritisa, kardiovaskularnih bolesti, prevenciji kod moždanog udara, pa se konzumiranje savjetuje i ljudima koji pate od Alchajmerove bolesti.

Prirodni šećer koji se nalazi u datulama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi. Dovoljno je pojesti 2 ili 3 datule i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem. Od datula se može napraviti i zdravi namaz, a mogu poslužiti i kao prirodni zaslađivač u kompotima i sirovim poslasticama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh