Zdravlje

Travari otkrili tajni recept, ovo ulje liječi 10 ozbiljnih oboljenja: Pravi se jednostavno, bit ćete nam zahvalni

Kantarionovo ulje se dobija od istoimenog žutog cvijeta.

Ova ljekovita biljka raste uz ivice šuma, po čistinama i livadama, a cvjeta tokom cijelog leta. Upravo je jul mjesec kada je najlakše nabrati kantarion jer najviše cvjeta upravo u ovo doba.

Od davnina je poznata u narodnoj medicini kao biljka čija je ljekovitost širokog spektra. Ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protivgljivično) djelovanje i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protivupalno i pomažu epitelizaciju kože.

Ako imate problema s kožom, ili ste izgorjeli na suncu, kantarionovo ulje bit će odličan izbor za njegu kože. Samo imajte na umu da je ulje fototoksično i nije pogodno za sunčanje. Najbolje je da ga koristite u večernjim satima kada se nema sunca. Možete da ga nanesete na sve vrste rana.

Osim toga, ovo ulje će pomoći i kod upale jajnika, vaginalnih infekcija, gljivica i virusnih infekcija, uključujući HPV, herpes, hemoroida, proširenih vena, čireva, ožiljaka, strija i akni, reume i gihta, upale mišića i nerava. Sprečava rane od dugotrajnog ležanja, pa se preporučuje i bolesnicima koji stalno leže u sprečavanju dekubitusa.

Dokazana je učinkovitost u saniranju upale mišića i živaca, reume, išijasa, neuralgija, mialgija, lumbaga i gihta. Ono veoma dobro pospješuje cirkulaciju, te se sve češe upotrebljava za relaks ili sportske masaže.

Koristi se i kod menstrualnih grčeva, a još će biti efikasnije ako istovremeno pijete i čaj od kantariona

Kantarionovo ulje u službi ljepote

Kantarionovo ulje je moćno sredstvo za njegu kože, dokazano djeluje protiv strija, bora, akni i celulita. Koristi se za lječenje rana i opekotina, čireva.

Kako se koristi kantarionovo ulje za lice?

Koža lica je posebno osjetljiva jer je stalno izložena spoljašnjim faktorima sredine, pa zato zahtjeva posebnu njegu i pažnju. Kantarionovo ulje za lice pomoćiće u lječenju upornih akni i bubuljica. Veliki broj ljudi muku muči upravo sa ovim neprijatnim promenama na koži. Akne su posebno uporne i najčešće se pojavljuju na nosu, bradi i obrazima, odnosno zahvataju veliku regiju.

Ukoliko želite trajno i prirodno rješenje, toplo vam preporučujemo uz blagotvorno ulje i čaj od kantariona za ispiranje lica. Prije tretmana, umijte se i detaljno očistite kožu, a zatim na vatu nakapajte nekoliko kapi ovog ulja i dobro utrljajte na kritična mjesta. Isto tako možete tretirati bubuljice,prenosi Kurir.
Priprema

Svježe ubrane cvjetove i pupoljke ostavite nekoliko sati ili preko noći složene na čistoj tkanini, da iz njih iziđu sitni kukci i da biljka malo “povene”. Potom njima rahlo napunite čitavu staklenku (bilo koje veličine) i zalijte do vrha hladno prešanim uljem. U našim je krajevima najuobičajenije ekstradjevičansko maslinovo ulje, no možete koristiti i ulja makadamije, lješnjaka, koštica marelice, hladno prešani suncokret, badem…

Maslinovo ulje, naime, ima velike molekule i ne prodire duboko kroz kožu pa ga je dobro koristiti za kožne probleme. Ali za probleme s venama, cirkulacijom, reumu, upale… bolje je kantarionovo ulje s makadamijom, lješnjakom i ostalim uljima koja se lakše i dublje upijaju. Najbolje je da napravite jednu teglicu s maslinovim, a jednu s nekim drugim uljem.

Tegllicu zatvorite gazom i gumicom i ostavite na sunčanom mjestu 40 dana. Možete je svaki dan zatvoriti poklopcem pa protresti, ali i ne morate, važno je da su cvjetovi potopljeni u ulju. Nakon 40 dana procijedite ulje kroz cjediljku pa kroz gazu i stisnite cvjetiće da sve ulje iscijedite iz njih. Prelijte u čistu i po mogućnosti tamnu bočicu i ostavite na tamnom mjestu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh