Zdravlje

Studija: Bez izolacije bilo bi 500 miliona zaraženih

Da nije bilo mjera izolacije – kao što su ostanak građana u svojim kućama i zatvaranje škola – u SAD bi bilo još 60 miliona zaraženih…

Maska - Ilustracija / INZ

pokazuje studija Univerziteta Berkli objavljena u časopisu “Nejčer” (Nature) u ponedeljak, prenosi CNN.

Istovremeno, u Kini bi taj broj dostigao 285 miliona, Južnoj Kojreji 38 mliona, Italiji 49, Iranu 54 i Francuskoj 45 miliona – ukupno oko 500 miliona inficiranih

Mjere izolacije spasile tri miliona života u Evropi
Istovremeno, mere izolacije uvedene zbog korona virusa bile su efikasne u kontroli pandemije korona virusa i omogućile su da bude spašeno 3,1 milion života u 11 evropskih zemalja, ocjenjuje se u danas objavljenoj studiji londonskog Imperijal koledža.

Ta studija se bavi glavnim merama koje su preduzete u 11 evropskih zemalja, poput zabrane javnih okupljanja, kretanja i zatvaranja trgovina i škola.

“Merenje efikasnosti tih mera je važno s obzirom na njihove ekonomske i socijalne posledice”, navode autori.

Istraživači su poredili broj umrlih na osnovu baze podataka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti sa mogućim brojem ljudi koji bi umrli da nije bilo tih mera.

Zaključak je da su preduzete mere omogućile da se spase oko 3,1 milion života u posmatranim zemljama.

U članku koji je objavljen u časopisu Nejčer (Nature), ocenjuje se da su te mere omogućile smanjenje za 82 odsto u proseku stope reprodukcije virusa, omogućivši da ta stopa bude ispod 1.

Istraživači su izračunali da je 4. maja bilo između 12 i 15 miliona zaraženih korona virusom što je u proseku 3,2 do četiri odsto stanovnika, sa značajnim varijacijama u zavisnosti od zemlje.

Belgija je tako imala najvišu stopu infekcije sa osam odsto stanovnika zaraženih korona virusom, potom Španija sa 5,5 odsto, Velika Britanija sa 5,1 odsto i Italija sa 4,6 odsto. U Francuskoj je 3,4 odsto, dok je u Nemačkoj sa 710.000 zaraženih, ta stopa 0,85 odsto.

Autori studije ističu da je teško proceniti uticaj svake od tih mera pojedinačno pošto su uvođene u kratkom vremenskom periodu.

Oni su, međutim, zaključili da su mere izolacije imale veliki uticaj na kontrolu epidemije.

Studija je obuhvatila Nemačku, Austriju, Belgiju, Dansku, Španiju, Francusku, Italiju, Norvešku, Veliku Britaniju, Švedsku i Švajcarsku, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh