Zdravlje

Kad bi žene znale za ovu biljku, ginekolog im ne bi trebao: Dokazano pomaže kod neplodnosti

Još od srednjovjekovnog razdoblja vrkuta (gospin plašt, virak, rosnik) je poznata kao univerzalni lijek za sve ženske, ali i mnoge druge bolesti. Riječ je o vrlo rasprostranjenoj biljci, koja uspijeva na velikim nadmorskim visinama, voli vlažnija staništa, a često se nalazi i na rubovima livada, poljima, travnjacima ili šumskim čistinama.

Cvjetovi vrkute su bez mirisa, trpkog i gorkog okusa. U biljnoj medicini je vrlo popularna kod žena u Europi, Aziji i Americi.

U ljekovite svrhe skupljaju se listovi i cvjetovi ili čitava cvatuća biljka (korijen nema ljekovita svojstva!). Listovi se mogu brati već u proljeće, ali najbolje je sakupljati ih u vrijeme cvatnje (srpanj/kolovoz).

List se može sakupljati i nakon cvatnje, ali onda nema toliku ljekovitu moć sinergije aktivnih tvari. Međutim, list tada ima povišenu razinu tanina pa se može brati ciljano za tu svrhu (proljev).

Ne preporučuje se branje tijekom vlažnog i kišovitog vremena jer tada biljka sadrži mnogo vode. Listovi se suše na prozračnom i sjenovitom mjestu ili u pećnici (pri temperaturi od najviše 45°C). Od 5 kilograma svježe biljke dobije se oko 1 kilogram suhe.

Tinktura ili čaj od vrkute mogu se pronaći u gotovo svim biljnim ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane.

Ljekovita svojstva vrkute
Vrkuta (gospin plašt) ima mnogobrojna ljekovita svojstva, a potrebno je napomenuti i kako veliki broj njih još uvijek nije do kraja istražen. U časopisu Clinical Drug Investigation u listopadu 2006. godine objavljena je zanimljiva studija čiji je cilj bio dokazati učinkovitost ljekovite kombinacije koju čine vrkuta i glicerin. Afte su jedna od najpoznatijih ulceracija oralne sluznice. Upravo se vrkuta, znanstvenog naziva Alchemilla vulgaris tradicionalno koristi za oralnu higijenu.

Alchemilla vulgaris pokazala je ljekovito djelovanje i kada je riječ o zacjeljivanju rana ako se koristi u kombinaciji s glicerinom. Cilj studije koju su proveli Ravi Shrivastava i Gareth W. John bio je utvrditi je li kombinacija vrkute i glicerina djelotvorna i u liječenju afti. Istraživanje je provedeno na 48 inače zdravih muških i ženskih pacijenata u dobi od 4 do 44 godine.

Temeljna primjena Aptharine® gela tri puta dnevno na manje ulceracije u ustima, smirila je nelagodu te dovela do potpunog oporavka većine pacijenata odnosno 60,4% u roku od 2 dana i 75% u roku od tri dana. Osim toga, većini pacijenata se svidjela jednostavnost primjene, okus i tekstura lijeka. Kombinacija Alchemille vulgaris i glicerina pokazala se učinkovitom i obećavajućom kada je riječ o novim tretmanima za liječenje oralnih ulceracija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh