Zdravlje

Imate problema s pamćenjem? Trikovi koji će vam pomoći da ne zaboravljate

Svi ponekad zaboravljamo imena, lica i ključeve i to je sasvim normalno. Čak i ako ste mladi.

Šta se smatra normalnim?

Stvari koje ste nedavno naučili je najteže zapamtiti, jer se još nisu ukorijenile u mozgu. Isto tako, mozak ima određenu količinu prostora za memoriju, pa mu je potrebno da napravi mjesta za nove podatke. Kako bi to postigao, mora se riješiti nepotrebnih detalja, onih koje ne koristite često.

Brzi trikovi za bolje pamćenje

Postoje načini kako poboljšati memoriju i zapamtiti sve što ste trebali tog dana. Možda ćete malo morati reorganizirati svoj život…

Organizirajte se. Stvari koje često tražite, ostavite u kući na jednom mjestu. Instalirajte kukice za ključeve i punjače baterija tako da su uvijek na istom mjestu.

Uobičajeno je i zaboraviti gdje ste što stavili u stanu i kada je vrijeme sastanka, a to se većinom događa jer niste obratili dovoljno pažnje. Stvari se i teže pamte kada ste bolesni, umorni ili pod stresom.

Zapišite. Kada je u pitanju praćenje rasporeda poput predavanja, sastanka, rođendana, zapišite ih na papir. Čak i ako naknadno nećete gledati te bilješke, lakše se pamti ono što se zapisalo.

Provjerite na kalendaru. Nabavite knjižicu s popisom datuma i u nju zapisujte sve važne sastanke, ali i ostale važne zadatke po danima. Prije spavanja pogledajte što vas čeka sutra.

Igra riječi. Kreirajte lozinku tako da koristite akronim. Smislite jednostavnu frazu ili rečenicu koja za vas ima veliko značenje a teško će ju netko otkriti.

Ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte. Od imena osobe koju ste tek upoznali do naziva knjige ili pjesme. Kad nešto dovoljno puta ponovite, uvijek ćete se toga i sjetiti.

Vježbajte mozak. Radite nešto čime ćete zabaviti mozak – naučite novi jezik, komentirajte knjigu s prijateljem ili slažite puzzle.

Družite se. Osobe koje volontiraju ili se često druže s prijateljima i obitelji puno više obraćaju pažnju i lakše pamte.

Životni stil i pamćenje

Da, povezani su pa čak i hrana koju jedete utječe na memoriju. Ako su vam holesterol, krvni tlak ili šećer u krvi povišeni, krvne žile oko mozga mogu se zaštopati ili oštetiti.

Studija provedena na Harvardu je pokazala kako osobe koje u organizam unose puno zasićenih masnoća imaju više problema s memorijom od drugih koji paze na prehranu. Mediteranska prehrana opet pobjeđuje, pa bi bilo dobro da joj se posvetite.

Ako pušite, prestanite odmah jer tako uništavate krvne žile. Ako pijete alkohol, smanjite unos jer sva istraživanja potvrđuju da će se on poigrati s memorijom, piše “Ordinacija“.

Pogađate što još djeluje? Tjelovježba! Posvetite joj se barem 30 minuta svakog dana.

Starenje i memorija

Čini se da se memorija pogoršava kako starimo. U 20-tim godinama već dolazi do polaganog gubitka određenih hemikalija koje štite stanice u mozgu. Bolesti poput Alzheimerov, posljedica udarca u glavu, manjak vitamina, mogu utjecati na slabo pamćenje.

Kada se zabrinuti?

Postoje zastavice koje ukazuju na mogućnost postojanja ozbiljnijeg problema. Ako zaboravljate prečesto, na primjer ako svaki dan tražite gdje ste parkirali auto, razmislite o skorom razgovoru s liječnikom.

Ako živite s nekim čija se osobnost promijenila i osoba je često zbunjena te ne pamti osnovne stvari, dogovorite razgovor s liječnikom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh