Zdravlje

Koliko kapljica je potrebno da se neko zarazi korona virusom: Gdje ima najviše infekcije i kako da se čuvate

Korona virus je izazvao tako snažnu i brzu pandemiju, između ostalog, i zbog velikog virusnog opterećenja koje nosi i male infektivne doze koja je potrebna da izazove bolest.

Koronavirus - Dnevno.rs

Dovoljno je između nekoliko stotina i hiljadu čestica sa ovim virusom da izazove infekciju, kaže Vilem van Šajk, mikrobiolog Univerziteta Birmingam, piše “Lepa&Srećna“.

Prosječan broj virusnih čestica koji je potreban kod većine oboljelih (infektivna doza) smatra se vrlo niskom, a ako je pacijent primio veću dozu, kod njega su često i simptomi daleko teži.

S druge strane, virusno opterećenje je količina virusnih čestica koju zaražena osoba nosi i širi po okolini.

Kako je to plastično opisao dr Edvard Parker, sa Londonskog fakulteta za higijenu i tropsku medicinu, “virusno opterećenje pokazuje kolika vatra gori u oboljelom, a infektivna doza je ona varnica kojom može da tu zarazu prenese drugom“.

Na osnovu toga, lako je zaključiti da je najmanje opasno, na primjer, ako bismo boravili vrlo kratko u prisustvu osobe koja širi vrlo malo virusa (recimo, neko ko je pred izliječenjem, tj. negativnim testom i bez simptoma).

Sljedstveno, najviše je opasno ako boravimo dugo u prisustvu mnogih pacijenata pod teškim virusnim opterećenjem – kako je, recimo, u bolničkoj sobi za intenzivnu njegu.

Šta to, konkretnije, znači za svakodnevicu prosječnog čovjeka?

Samo jedno kihanje je dovoljno da se u vazduh izbaci čak 30 hiljada kapljica koje lete brzinom od 300 km na sat. One mogu da sadrže čak i 200 miliona virusnih čestica koje se šire prije nego što padnu na pod.

Kašalj je malo manje drastičan slučaj. Ipak, čak 3000 kapljica mogu da izlete u samo jednom dahu, i to brzinom od 80 km na sat.

Disanje je najmanje rizično. U jednom dahu se oslobađa između 50 i 5000 kapljica. Uglavnom lete vrlo malom brzinom i zato brzo padnu na pod.

S obzirom na to da ove kapljice ne dolaze iz pluća ili nosa, i virusno opterećenje je manje. Smatra se da pri disanju zaražena osoba ne izbaci više od 20 čestica u minutu. Ako govori, broj raste na 200!

A ako diše na nos, smanjuje se na 8 u minutu.

Prema tome, ako vam se neko nakašlje u lice ili kihne u vašem pravcu, vrlo lako se može desiti da udahnete 1000 čestica i inficirate se. Zato, nosite masku ili se barem hitro okrenite.

Čak i ako uđete u prostoriju u kojoj je neko kihao ili kašljao prije minut-dva, opet postoji rizik da budete izloženi virusu.

Ako zaražena osoba normalno diše pored vas, potrebno je oko 50 minuta da se zarazite. Ali ako govori direktno vama u lice, dovoljno je i samo 10 minuta.

Navedeni podaci ukazuju na potrebu da što više budete zaštićeni kad ste okruženi ljudima koji boluju od COVID-19 ili onima za koje niste sigurni da li su pozitivni.

Ne zaboravite da su ljudi najviše infektivni i do 5 dana prije pojave simptoma.

Zato izbjegavajte svaku interakciju licem-u-lice, koliko god je to moguće.

Prostorije provjetravajte što češće, a naročito ako se u njima smjenjuju manje ili veće grupe ljudi. To važi i za sve one koji primaju stranke ili klijente, učenike ili pacijente.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh