Zdravlje

Puder za bebe za koji svi znamo prestaje da se prodaje u Americi

Amerika i Kanada zabranili su prodaju ovog bebi pudera, a Evropa i dalje ne reaguje.

Bebi puder - Blic.rs

Kompanija “Džonson i Džonson” (J&J) saopštila je da prestaje da prodaje bebi puder na bazi talka u SAD i Kanadi, navodeći da je to dio sveobuhvatne revizije njenih proizvoda i strategije, prenosi “Žena“.

Kompanija je u utorak saopštila da će dozvoliti da pakovanja koja se i dalje nalaze u prodavnicama, ostanu u prodaji dok ih trgovci ne potroše u Americi. Dječiji puder napravljen od kukuruznog skroba ostaće dostupan. Kompanija će i dalje prodavati dječiji puder na bazi talka u drugim dijelovima svijeta, piše Njujork tajms.

Podsjetimo, protiv kompanije “Džonson i Džonson” u ovom trenutku podignuto je više od 16.000 tužbi potrošača koji kažu da su dobili rak zbog proizvoda ove kompanije na bazi talka.

U tužbama se tvrdi da je talk ove kompanije kontaminiran azbestom, za koji se zna da je kancerogen. S druge strane, kompanija “Džonson i Džonson” tvrdi da su njihovi proizvodi potpuno sigurni.

Međutim, istraga Rojtersa iz decembra 2018. godine saopštila je da je kompanija decenijama znala da njen dječji puder sadrži azbest, pri čemu se najranije spominje u dokumentima iz 1957 i 1958.

Firma “Džonson i Džonson” je 2018. godine isplatila 4,7 milijardi dolara na ime odštete. Naime, 22 žene podigle su tužbu navodeći da su dobile rak jajnika zbog njihovog talka, piše Dejli mejl.

U tužbama su žene i članovi njihovih porodica naveli da su decenijama koristili talk ove firme i da smatraju da je rak izazvan njime. Od 22 žene koje su podigle tužbu, šest njih umrlo je od raka, a advokati ovih žena na suđenju su rekli da kompanija zna da je talk kontaminiran azbestom još od sedamdesetih godina, ali da su izbjegavali da to saopšte i upozore kupce, piše Dejli mejl.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh