Zdravlje

Važan simptom koronavirusa koji je tek sada otkriven

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da gubitak govora kod pacijenata koji boluju od korone može da prati nedostatak kretanja, te ako pacijent osjeti ove simptome obavezno treba da kontaktira službu hitne pomoći.

Koronavirus - Informer.rs

Mnogi ljudi koji su zaraženi koronavirusom će doživeti blage do umjerene simptome respiratornih bolesti i oporaviće se bez posebnog medicinskog tretmana. Ozbiljni simptomi su otežano disanje ili kratak dah, bol ili pritisak u grudima, neurološke probleme ( gubitak koordinacije mišićnih pokreta i nerazgovjetan govor). – istakli su eksperti iz SZO, prenosi “Hayat“.

Pojedini pacijenti su kazali da nisu mogli da sastave rečenicu prije nego što su smješteni u bolnicu u kojoj su liječeni od virusa.

Gubitak ili poremećaj govora mogu također da budu simptomi drugih medicinskih i psiholoških i važno je prepoznati ih prije posjete ljekara.

Druga istraživanja su pronašla da kapljice iz govora kod asimptomatskih slučajeva bolesti mogu biti put prenosa bolesti. Naučnici su ustanovili uz pomoć UV svetla da se putem govora može emitovati na hiljade virusnih čestica u samo jednoj sekundi.

Sve veći broj naučnih studija skreće pažnju na ulogu usta u širenju virusa. Stručnjaci su otkrili da tečnost za ispiranje bi mogla da nas zaštiti od infekcije Covid-19 tako što bi njeni sastojci uništili virus prije nego što bi on uspio da inficira ljudske ćelije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh