Zdravlje

Samo pola kašike maslinovog ulja može učiniti puno za zdravlje srca

Nova istraživanja pokazuju kako dodavanjem maslinova ulja prehrani vodi do boljeg kardiovaskularnog zdravlja.

Maslinovo ulje - Ordinacija.hr

Ovih su dana objavljeni rezultati istraživanja u magazinu American Heart Association, a analizom studije iz davne 1990-te godine je dokazano je da samo ½ žlice maslinova ulja smanjujemo rizik za razvoj bolesti srca za čak 21 posto, piše Ordinacija.

“Većinom su ovi podaci vrijedili za populaciju Mediterana i Europe, ali sad smo dokazali da isto vrijedi i za stanovnike Amerike kojima se nikad nije obraćalo s ovim savjetom“, naglašava Marta Guasch-Ferre, voditeljica studije i znanstvenica na sveučilištu Harvard.

“Maslinovo ulje je jednostavan način da se zamjene nezdrava ulja i masti s onim koje je izvor omega 3 masnih kiselina koje smanjuju upale i kontroliraju kolesterol. Također je povezano s boljim radom srca, zdravljem srca a i duljim životnim vijekom.“, pojasnio je dr. Benjamin Hirsh, direktor odjela preventivne kardiologije u New Yorku. Ostala ulja, maslaci, majoneze lošije utječu na zdravlje srca od maslinovog ulja.

Ovom su studijom uočene i neke pozitivne stvari kod drugih ulja, poput kukuruznog ili suncokretovog, iako je potrebno još istraživanja.

“Dok je maslinovo ulje puno zdravije od masnoća životinjskog podrijetla, ne čini se da su ova biljna toliko loša. „ pojašnjava Hirsh te dodaje kako i o maslinovom ulju postoji još neodgovorenih pitanja.

„Nismo mogli analizirati sve vrste maslinovog ulja pa je potrebno još istraživanja kako bi se potvrdilo odnosi li se podatak samo na djevičansko ili obično maslinovo ulje. Postoje neki dokazi da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima puno više polifenola koji su povezani sa sprečavanjem upala.

Podsjetimo, maslinovo ulje prepuno je hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava zbog kojih djeluje protubakterijski, protuupalno, protugljivično i protuvirusno. Sadrži tako mononezasićene masne kiseline, oleinske kiseline i antioksidanse koji naše tijelo čine od staničnog oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom.

Ako ste mislili do dobrog zdravlja srca stići samo uz pomoć maslinova ulja, malo ste pretjerali jer ono uključuje fizičku aktivnost, pravilnu prehranu i česte konzultacije s liječnikom.

Hirsh također ističe kako maslinovo ulje samo od sebe nije nikakav čaroban lijek:

“Vjerujem da je fokus na jedan prehrambeni proizvod krivi način brige o zdravlju. Potrebno je promijeniti prehranu, uvesti zdrave navike i konzumirati maslinovo ulje kao zamjenu za nekvalitetne masnoće.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh