Zdravlje

Borba protiv koronavirusa: Ljekari će muškarcima davati ženske hormone

Kako novi koronavirus hara planetom, nesrazmjerno pogađajući siromašne i ranjive, jedna grupa je pokazala neverovatnu otpornost – bilo da su iz Kine, Italije ili Sjedinjenih Američkih Država žene imaju manju vjerovatnoću da će akutno oboljeti, a daleko veću da će preživjeti u odnosu na muškarce.

Koronavirus - Informer.rs

To je ljekare nateralo da se zapitaju da li su u pitanju hormoni koje žene proizvode u većoj količini od muškaraca, piše New York Times.

Sada naučnici na obe obale SAD testiraju svoju hipotezu kako bi spasili živote. Oni će u dva klinička ispitivanja davati muškarcima dozu ženskih se*sualnih hormona na ograničeni period.

Prošle sedmice su ljekari s Long Islanda u Njujorku počeli da tretiraju pacijente oboljele od koronavirusa sa estrogenom kako bi pojačali njihov imuni sistem, a sljedeće sedmice će njihove kolege iz Los Angelesa započeti tretman nad muškim pacijentima s drugim “ženskim” hormonom, progesteronom, koji ima antiupalna svojstva i može potencijalno da spriječi štetnu preteranu reakciju imuniteta.
“Postoji upadljiva razlika između broja muškaraca i žena na odeljenjima intenzivne nege, a muškarcima je vidno gore”, kaže dr Sara Gandehari, pulmologinja i intenzivista bolnice Sedars-Sinaj u Los Anđelesu, glavna istražiteljka studije o progesteronu.

Ona je ukazala da muškarci čine čak 75 odsto pacijenata na intenzivnoj njezi i onih na respiratorima u njenoj bolnici. Trudnice, kojima je imuni sistem oslabljen ali imaju visoke nivoe estrogena i progesterona, obično imaju blaže simptome infekcije, javlja Blic.rs.

“Nešto u vezi žena i trudnoće štiti (od virusa) i to nas nagoni da razmišljamo o hormonima”, istakla je Gandehari.

Međutim, neki stručnjaci koji proučavaju razlike između polova na planu imunog sistema upozorili su da hormoni možda neće biti magični lijek kako se neki nadaju – čak i starije žene koje su inficirane nadžive svoje muške vršnjake, a nivoi hormona kod žena drastično opadaju nakon menopauze.

“Ispitivanje estrogena u Renesansnoj školi medicine Univerziteta na Long Islandu poteklo je iz sličnih opservacija”, kaže dr. Sharon Nachman, glavna istraživačica, dodajući da je na tu ideju prvi došao hirurg Antonios Gasparis.

Ispitavanje je prošle sedmice uključilo i svog prvog pacijenta, a preliminarni rezultati biće dostupni za nekoliko mjeseci, a kalifornijski istraživači polažu veće nade u progesteron nego estrogen.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh